Langlaufmateriaal

Langlaufen is erg vergelijkbaar met de wintersport skiën omdat men over het algemeen hetzelfde materiaal gebruikt of materiaal dat erg veel op elkaar lijkt. Er zitten echter aardig wat verschillen in het gebruikte materiaal dat opvalt zodra men de twee wintersporten beter leert kennen. Op deze pagina leer je meer over langlauf materiaal.

Langlaufski’s, de belangrijkste langlaufmateriaal

De bekendste benodigdheden van het langlaufen zijn natuurlijk de langlaufski’s, deze verschillen aardig wat van ski’s die gebruikt worden bij het skiën omdat deze ski’s voor andere technieken worden gebruikt. Die technieken worden uitgelegd op de pagina over leren langlaufen. In tegenstelling tot de stokken zijn juist de langlaufski’s die gebruikt worden bij de klassieke langlaufstijl langer dan de langlauf ski’s die gebruikt worden bij de vrije langlaufstijl. De ski’s in de klassieke langlaufstijl zijn twintig tot dertig centimeter langer dan de lichaamslengte van de langlaufer waar vrijestijl ski’s tien tot twintig centimeter langer zijn dan de lichaamslengte van de langlaufer.

Langlaufski’s hebben een lichte buiging waardoor voor ieder lichaamsgewicht een aparte ski handig is. Ook zijn er verschillen in langlaufski’s die te maken hebben met het terrein waarop men gaat langlaufen, de langlaufski’s die toepasselijk zijn voor off piste terrein of ander terrein dat buiten de normale langlaufloipes ligt zijn breder vergeleken met de normale langlaufski’s en hebben een stalen rand aan de zijkant waardoor bochten mogelijk zijn om van richting te veranderen of af te remmen.

De onderkant van de ski vormt het loopvlak van de langlaufski, en hier kunnen verschillen zijn. Het loopvlak van de langlaufski’s is bewerkt met wax aan de voor en achterkant, dit zorgt er voor dat de langlaufski’s beter glijden in de sneeuw, omdat de langlaufski’s die gebruikt worden tijdens de vrije stijl van langlaufen geen afzetgedeelte hebben is heel de onderkant van deze langlaufski’s bewerkt met wax.

Er zijn verschillende soorten wax die afhangen van de temperatuur en structuur van de sneeuw. Vroeger werden langlaufski’s ook wel een bewerkt met chemisch materiaal dat automatisch hechte met de sneeuw waarop men aan het langlaufen was, deze chemische ski’s worden echter niet meer geproduceerd. Schubben langlaufski’s of waxfree ski’s hoeven niet bewerkt te worden met wax omdat ze ribbels hebben die naar achteren richten waardoor ze altijd grip hebben. Deze soorten langlauf ski’s hebben over het algemeen ook minder onderhoud nodig dan andere soorten langlaufski’s.

Langlaufstokken

Voor langlaufen heb je twee langlaufstokken nodig, deze langlaufstokken hebben verschillende onderdelen met ieder zijn eigen bedoeling. Aan het handvat van de stokken zit een lus die om de pols gaat zodat de stok niet verloren gaat tijdens een valpartij, bovenaan de punt zit een rond kapje dat er voor zorgt dat de langlaufstok niet door het ijs verdwijnt zodra een gat is gemaakt met de punt. De punt van de langlaufstok is gemaakt van ijzer en is erg scherp, dit is zo omdat men dan betere grip heeft en gemakkelijker in het ijs kan steken.

De langlaufstok is voor grotendeels gemaakt van aluminium alhoewel het handvat gemaakt is van kunststof voor een fijnere grip. De lengte van langlaufstokken hangt af van de langlauf stijl die men heeft. De langlaufstokken voor de klassieke stijl zijn korter dan die voor de vrije stijl en komen tot aan de oksels. De langlaufstokken van de vrije stijl komen tot aan de kin of zelfs tot aan de ogen van de langlaufer.

Langlaufschoenen

Men draagt voor het langlaufen langlaufschoenen, deze schoenen komen tot aan de enkel en zijn van hard materiaal gemaakt voor eventuele val partijen, de onderkant en voorkant van de schoen is beschermt met hard plastic waarmee de schoen ook vast zit aan de bindingen op de langlauf ski’s. In tegenstelling tot een skischoen zitten langlaufschoenen niet aan de achterkant vast aan de binding. Dit komt omdat er verschillende technieken worden gebruikt waarbij de achterkant van de langlaufschoen omhoog moet kunnen bewegen, los van de langlauf ski.

Langlaufbindingen

De bindingen zitten geheel vast aan de langlaufski’s en klemmen de langlaufschoenen vast. Er zijn twee verschillende soorten bindingen die worden gebruikt bij langlaufen, de Telemark binding die de hele zool vast klemt is vaak handig voor kinderen zodat de langlaufski’s niet loslaten tijdens een valpartij. Een andere binding is de binding die de neus van de schoen vast klemt met een metalen buisje, bij deze binding heeft de langlaufschoen meer bewegingsvrijheid.

Kleding

Naast het bovenstaande langlaufmateriaal heeft men natuurlijk ook warme wintersportkleding nodig, een dikke jas en broek, handschoenen, een helm en een skibril tegen de weersomstandigheden zoals zon en sneeuw. Ook is het aan te raden winterkleding te kopen met beschermde delen zoals verharde handschoenen voor als men valt. Deze wintersport kleding verschilt niet veel per wintersport en is in iedere wintersport winkel te koop. Op de pagina wintersportkleding kun je meer lezen over wat je het beste kunt dragen op de piste.

Vind een wintersport accommodatie!