Op de skipiste

Alles wat je moet weten over de skipiste lees je op deze pagina. Welke soorten pistes er zijn, hoe je jezelf moet gedragen op de piste en een paar tips over skipiste-etiquette, wat voor skiliften er zijn, waar je kunt eten en drinken op de piste én hoe je veilig kan afdalen.

Informatie over de skipiste komt erg goed van pas bij mensen die nog niet eerder op wintersport zijn gegaan. Het is namelijk niet alledaags, een heleboel mensen die van een berg af razen. De pagina is ingedeeld in 6 delen. In elk deel vind je een beetje informatie en een link naar de pagina met meer informatie over het onderwerp.

Soorten skipistes

Veel mensen hebben gehoord van de beruchte, zwarte piste. Anderen zijn juist meer geïnteresseerd in het funpark, een speciaal deel van de piste dat is gebouwd om sprongen te maken en tricks te doen. Als je op wintersport gaat kom je ze waarschijnlijk allemaal tegen. Maar hoe weet je nou of je wel of niet goed genoeg bent voor een piste? En waar moet je precies op letten bij het betreden van een piste? Op de soorten pistes pagina kun je meer informatie vinden over elke piste. De groene, de blauwe, de rode, de zwarte en het funpark.

Gedrag op de skipiste

Net als op de weg zijn er op een skipiste bepaalde verkeersregels waar de meeste mensen zich aan houden. Een voorbeeld is dat je geen mensen mag afsnijden of op een andere manier in gevaar mag brengen. Hoe ga je om met een ontzettend drukke skipiste? Waar kun je even stilstaan om te rusten? Op deze pagina vind je alles dat je moet weten over gedrag op de skipiste.

Liften

Om de berg op te komen moet je eerst de lift in stappen. Er zijn in een skigebied ontzettend veel liften in verschillende soorten en maten. De welbekende gondels, de stoeltjesliften en de sleepliften. Ze zijn allemaal ontworpen om jou de ideale ski-ervaring te geven. Op de pagina over liften kun je meer lezen over alle soorten liften. Ook staan hier de stappen die beschrijven hoe je veilig een lift in en uit moet stappen.

Skipassen

Om de piste te betreden heb je geen skipas nodig. Je hebt wel een skipas nodig om de liften te mogen gebruiken. Bij bijna iedere lift staat er een speciaal poortje waar je doorheen moet. Het poortje laat je er alleen door als je jouw skipas bij de scanner houdt. Dit moest vroeger door het kaartje in de machine te steken als een pinpas. Tegenwoordig zijn de meeste poortjes voorzien van een chip scanner. Er zit ook een chip in je skipas. Om meer te weten te komen over skipassen, klik er dan op.

Eten en drinken

Natuurlijk kan je niet een hele dag skiën of snowboarden zonder af en toe een rustmomentje te nemen en lekker wat te drinken of eten. De meeste mensen ontbijten ’s ochtends in het dorpje, gaan dan naar de piste waar ze dan ook lunchen en dan dineren ze weer in het ergens in het dorpje. Als je in een hotel zit staat er in de ochtend meestal een ontbijt klaar en kun je er dineren. Op de eten & drinken pagina kun je meer lezen over eten en drinken op de skipiste.

Veiligheid

Op de skipiste is het gevaarlijker dan thuis op de bank. Daarom moet je ook altijd goed opletten als je op de piste staat. Achterom kijken, geen onverwachte bochten maken en niet de controle verliezen. Dat zijn een aantal van de punten die je altijd moet onthouden. Ook kun je de veiligheid op de piste verbeteren voor jezelf door middel van beschermende kleding. Een helm is zelfs in veel skigebieden verplicht. Er is ook andere beschermende kleding. Scheenbeschermers, kniebeschermers, de skibril, een ruggenbeschermer enzovoorts. Op de pagina over veiligheid leer je meer over beschermende kleding en belangrijke dingen die je niet fout moet doen op de piste.

Vind een wintersport accommodatie!