Skischoenen en bindingen

Het is belangrijk om goed vast te zitten aan je ski’s. Daarvoor heb je de skischoenen aan die vastzitten aan de bindingen. Skischoenen hebben een harde buitenkant en dat zorgt ervoor dat ze gemakkelijk in de bindingen gezet kunnen worden. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van skischoenen? En wat zijn nou de juiste bindingen voor jou?

Op deze pagina wordt verteld over skischoenen en bindingen. Ze worden vaak onderschat. Veel mensen kopen ontzettend dure ski’s en verwaarlozen dan de bindingen en schoenen. Dit moet je niet doen. Schoenen zijn ontzettend belangrijk, je hebt ze namelijk de hele tijd aan.

Skischoenen

Om je ski’s goed vast te maken aan je benen kun je geen normale schoenen aandoen. Deze hebben namelijk een zachte buitenkant die niet goed op de ski gemonteerd kan worden. De skischoenen daarentegen zijn wel geschikt om aan ski’s vastgemaakt te worden. Aan de punt en aan de hak steekt een stukje hard plastic uit, die je in je bindingen moet zetten. De bindingen zorgen ervoor dat je voet niet losschiet, tenzij er te veel druk op de bindingen komt.

Je bindingen moeten altijd perfect worden afgesteld op je skischoen. Daarom moet je ook je bindingen opnieuw afstellen bij het kopen van nieuwe skischoenen. Als je twee keer dezelfde maat skischoen koopt betekent dat niet dat de bindingen nog perfect afgesteld zijn. Er kan namelijk wat verschil in maat zitten door de verschillende merken.

De skischoenen bestaan uit twee delen. Je hebt de binnenschoen en de buitenschaal. De buitenschaal is de harde buitenkant, vaak gemaakt van hard plastic. De binnenschoen is een soort slof die in de buitenschaal gaat.

Bij het kopen van skischoenen moet je rekening houden met een paar dingen. De maat moet kloppen, het materiaal moet van goede kwaliteit zijn en voor sommigen moet hij er ook mooi uitzien. Dit zijn allemaal factoren die ook de prijs bepalen.

Tip: Neem bij het kopen van skischoenen je eigen skisokken mee. Als je met de sokken die je dagelijks aanhebt gaat passen dan zul je een te kleine skischoen kopen. De skisokken zijn namelijk erg dik!

Bindingen

Om je skischoenen vast te zetten aan de ski’s heb je bindingen nodig. Vroeger waren de bindingen gemaakt van een paar touwtjes die de voet op de ski hielden. Na verloop van tijd zijn de bindingen verder ontwikkeld tot de skibindingen die we nu kennen.

Als je ski’s huurt, let er dan goed op dat het instellen van de bindingen goed gedaan is. Je moet met je skischoen niet kunnen bewegen in de skibindingen. Dit kan voor gevaar zorgen als je op de piste bent. Er is ook iets anders belangrijk aan je bindingen. De DIN waarde. Deze waarde bepaald bij welke kracht je ski’s losschieten van je bindingen. Dit is belangrijk om je benen te beschermen bij een valpartij. Welke waarde jij moet hebben kun je het beste vragen in de winkel of bij de verhuurder.

Een andere goede tip voor het kopen van wintersportbenodigdheden is om het niet te gehaast te doen. Neem altijd de tijd en ga zeker niet op de dag voordat je vertrekt nog nieuwe skischoenen kopen. Wees voorbereid op je vakantie. Ga goed voorbereid op pad en kijk ook welke overige materialen je nog meer kunt meenemen op de piste.

Vind een wintersport accommodatie!