Kleding

Als je op een grote hoogte bent dan daalt de temperatuur flink. Ook is de sneeuw ijskoud en kan het hard waaien bovenop de piste. Dan wil je het natuurlijk niet koud krijgen. Beschermende kleding is belangrijk voor iedere wintersporter, ongeacht niveau. Een goede ski-uitrusting bestaat uit verschillende kledingstukken.

Ondergoed & sokken

Draag dikke sokken! Koude voeten krijgen is vervelend, zeker als je boven op de berg staat. Met goede sokken kun je de voeten warm houden waardoor je beter gaat skiën.

Ski-ondergoed is erg belangrijk onder je skipak. Vooral de thermobroek is onmisbaar. Deze houdt je benen warm. Je kunt in diverse sportwinkels een thermobroek kopen. De thermobroek draag je onder de skibroek. Je zult aan een skibroek alleen vaak niet genoeg hebben.

Onder de ski-jas

Naast de thermobroek is een warm stuk kleding onder je ski-jas ook een aanrader. Veel mensen dragen een thermoshirt omdat deze je lichaam goed warm houdt maar niet in de weg zit. Je kunt ook een trui of vest onder je jas aandoen, het nadeel hiervan is dat ze niet snel opdrogen als ze nat worden. Een thermoshirt is dun en droogt daarom snel op na een valpartij.

De skibroek

Een skibroek is een waterdichte broek die je aandoet over je thermobroek. Door de thermobroek en de skibroek samen blijven je benen warm. Dit stuk kleding houdt de koude wind buiten en is ook waterdicht. Je kunt dus zorgeloos in de sneeuw gaan zitten. Als je een slechte skibroek hebt wordt deze wel nat. Dat kan erg koud worden. Zorg er dus altijd voor dat je een goede skibroek aan hebt als je gaat skiën of snowboarden.

Een ski-jas

Er zijn speciale jassen die worden gemaakt om de extreme kou op de bergen te bestrijden. Veel pistegebruikers dragen ook zo’n jas, met daaronder nog een vest of thermoshirt. Als jij het vaak warm hebt en denkt zo’n jas niet nodig te hebben, dan heb je het fout. Een ‘normale’ winterjas voldoet vaak niet op de piste. Dit komt doordat deze jassen van stof gemaakt zijn en zodra ze nat zijn niet zo snel opdrogen. Het is dan wel lekker warm als je met de lift naar boven gaat, helaas is het niet zo warm meer als je 1 keer in de sneeuw belandt.

Een helm

Om jezelf te beschermen moet je ten alle tijden een helm dragen tijdens het wintersporten. Het is in bijna alle skigebieden al verplicht om een helm te dragen. Vind je de helm niet zo mooi? Dan kun je ervoor kiezen om een wat duurdere helm te kopen die er toch mooi uitziet. De helm beschermt je hoofd bij een val, en dat is erg belangrijk. Je kunt er vaak niets aan doen dat je onderuit gaat. Je kunt maar net de pech hebben dat het ijzig is en dan ben je blij dat je die helm op hebt.

Een skibril

Ook een skibril is erg belangrijk. De sneeuw die op de bergen ligt weerspiegelt de zon. Het is dus heel slecht voor je ogen om zonder skibril naar de sneeuw te kijken. Het is bijna net zo erg als in de zon kijken. De skibril beschermt dus je ogen van het felle licht maar buiten dat geeft de skibril ook beter zicht. Door het zonnebril-effect kun je beter zien hoe de sneeuw ligt. Zonder bril lijkt het allemaal wit en glad, met een bril kun je de heuveltjes en bulten zien die zijn ontstaan op de piste.

Vind een wintersport accommodatie!