Soorten ski’s

Er zijn verschillende soorten ski’s. Sinds de dag dat skiën populair werd zijn er steeds meer soorten bijgekomen. Eerst waren er alleen de lange ski’s. Door de jaren zijn er ook kleinere, lichtere, bredere of kortere en zwaardere ski’s gekomen. Ook speelt het uiterlijk van de ski’s de laatste jaren een rol.

Tegenwoordig zijn de ski’s gemaakt in de vorm van een zandloper. Het midden is wat kleiner dan de voor- en achterkant. Dit wordt ook wel sidecut genoemd. De reden van deze aanpassing aan de ski’s is dat je er sneller bochten mee kunt maken. Erg handig dus!

Er zijn verschillende soorten ski’s. Voor beginners zijn er andere ski’s dan voor ervaren skiërs:

Ski’s voor beginners

De kwaliteit van de ski’s zal niet verschillen met ski’s voor gevorderde skiërs. De enige grote verschillen tussen dit soort ski’s en andere skisoorten is dat de ski’s voor beginners lichter, soepeler en makkelijker mee te nemen zijn. Dat is erg gemakkelijk voor de onervaren skiër. Meestal zijn ski’s voor beginners ook kleiner dan de ski’s voor ervarene. Met kleinere ski’s is het makkelijker om bochten te maken en om te stoppen.

Soorten ski’s voor ervaren skiërs

Er zijn ook ski’s voor de meer ervarener skiërs. Zij kunnen zich specialiseren in een bepaald deel van skiën. Er zijn veel jongeren die graag freestyle ski’s gebruiken omdat je daarmee goed sprongen kan maken. Andere mensen gaan graag door de poeder en kopen powder ski’s. Hieronder staan de soorten ski’s beschreven:

All-mountain ski’s

Deze soort ski’s is geschikt voor diegene met een paar jaar ski-ervaring. Deze ski’s zijn gemaakt om alles op de piste aan te kunnen. De naam zegt het al: All-mountain. Je kunt dus met deze ski’s alles een beetje. Poedersneeuw, ijzige pistes en geprepareerde pistes, all-mountain ski’s kunnen overal.

Freestyle ski’s

Freestyle skiën is de laatste tijd steeds populairder geworden. Dit komt door de groeiende interesse in het doen van verschillende trucjes op de ski’s. Het grote verschil tussen normale ski’s en freestyle ski’s is de achterkant. Bij een normale ski zie je duidelijk een puntvormige voorkant die omhoog buigt zodat hij niet in de sneeuw steekt. Bij een freestyle ski is de achterkant ook voorzien van zo’n puntvormige voorkant. Doordat de ski’s aan 2 kanten een ‘voorkant’ heeft, kan de skiër vooruit en achteruit skiën. Een ander verschil is dat de freestyle ski’s wat lichter en minder lang zijn. De lengte zorgt ervoor dat er sneller gedraaid kan worden. Het lichte gewicht van dit soort ski’s helpt ook.

Race ski’s

Dit zijn ski’s voor zeer ervaren skiërs. Ze zijn speciaal gemaakt om hard op te gaan. De ski’s zijn niet zo makkelijk om te gebruiken als de beginners of all-mountain ski’s. Koop deze ski’s dus niet op je 1e wintersport.

Powder ski’s

Dit is de zwaarste van de verschillende soorten ski’s. De powder ski’s zijn zwaarder en dikker. Dit zorgt voor meer controle in de poedersneeuw maar op een prachtig geprepareerde piste kan het lastig zijn om met zulke zware dingen te sturen. Het zal zeker niet zo snel gaan als met een all-mountain ski.

Vind een wintersport accommodatie!