Zwitserland

Populaire skigebieden in Zwitserland Vlag Zwitserland Opsneeuwvakantie

Skigebieden in Zwitserland

De skigebieden in Zwitserland worden door Nederlanders en Belgen vaak minder goed gewaardeerd vanwege de hoge prijzen. Men beschouwt Zwitserland nog steeds gezien als een duur en elitair land. Sinds de invoering van de euro zijn de prijsverschillen met andere landen echter helemaal niet zo heel groot meer. Er zijn in Zwitserland nog wel de nodige luxueuze en dure plaatsen te vinden, ook in bepaalde wintersportgebieden.

Maar gezien het prachtige berglandschap, met bergen die vaak hoger dan 4000 meter zijn, is Zwitserland een prima wintersportbestemming. Het heeft dan ook een groot aantal bekende wintersportoorden zoals Sankt Moritz, Gstaad, Gsteg, Zermatt, Saas Fee, Verbier, Crans Montana en Wengen. Ga er dus maar van uit dat Zwitserland een mooi en aantrekkelijk wintersportland is. Zwitserland is ook heel afwisselend. Er zijn echt heel veel uiteenlopende bestemmingen voor wintersporters. Het land heeft een aantal heel kleine, rustige skigebieden, maar ook enorm grote wintersportgebieden rond bijvoorbeeld de Matterhorn.

Populaire skigebieden in Zwitserland

Engadin St. Moritz

In deelstaat Graubünden, de meest oostelijke en grootste deelstaat van Zwitserland, ligt St. Moritz. Het gebied rondom deze mondaine wintersportplaats heet van origine Engadin, en als skigebied heeft men het Engadin St. Moritz genoemd.

Dit gebied heeft in totaal 360 kilometer aan pistes en het is weer onderverdeeld in vier kleinere skigebieden. Dit zijn Corviglia, Corvatsch-Furtschellas, Diavolleza en het kleinschalige Zuoz.

Geschiedenis

Engadin St. Moritz ontstond als wintersportgebied in 1864. De eigenaar van hotel Kulm begon met het uitdagen van zijn Engelse gasten om in de winter in dit gebied te blijven. Hij bood ze zelfs gratis verblijf aan. Rond 1910 waren er ongeveer 2000 mensen in St. Moritz tijdens de winter en de favoriete sport was tot dan toe vooral schaatsen. Een paar inwoners gingen af en toe wel eens skiën, maar echt een populaire sport was het toen nog niet. Daar kwam in 1928 door de Olympische Winterspelen verandering in. Toen ging het wintersportgebied ineens hard groeien en in 1948 werden hier alweer de vijfde Olympische Winterspelen gehouden.

Natuurlijk is er in St. Moritz meer te doen dan alleen maar skiën. Er liggen hier bijvoorbeeld voor ongeveer 180 kilometer aan langlaufloipes en er is een rodelbaan van maar liefst 4 kilometer lang. Verder kunnen snowboardliefhebbers zich hier ook prima uitleven in het funpark met o.a. een halfpipe.

Gezellige, sfeervolle wintersportplaatsjes

De dorpen in dit gebied zijn allemaal erg gezellig en je kunt vanuit elk dorp zo de pistes van het skigebied op skiën. Verder heeft elk dorp zijn eigen karakter en sfeer. Het ene dorp is heel levendig en het andere is juist heel rustig. Dit maakt het skigebied voor iedereen aantrekkelijk. Het dorp Sankt Moritz is één van de populairste dorpen van het gebied. het is erg mondain en chic. Het heeft dan ook vooral veel 4- en 5- sterrenrestaurants. Celerina is een charmant en zonnig dorpje dat vooral geschikt is voor jonge gezinnen. Het is heerlijk om hier te wandelen en te langlaufen.

Gstaad

Naast Sankt Moritz is Gstaad één van de bekendste skigebieden van de wereld. De sfeer van het gebied is wel totaal anders, dan dat van Sankt Moritz. Gstaad is ook een aardig rijk skigebied, maar het is wat minder opvallend dan Sankt Moritz en het is ook wat sfeervoller.

Gstaad is ook wat kleiner, maar heeft nog wel ruim 250 kilometer aan pistes, verspreid over meerdere skigebieden die bij Gstaad horen.

Wandelen, ijsklimmen, langlaufen en snowboarden

Naast skiën zijn er ook mogelijkheden voor andere activiteiten tijdens jouw vakantie in Gstaad. Je kunt hier bijvoorbeeld prachtig wandelen over de ongeveer 140 kilometer aan wandelpaden. Wat hier heel bijzonder is, is de fondueroute. Deze loopt door de Rellerli berg bij het plaatsje Schönried. Dit is een combinatie van een wandeling van ongeveer 45 minuten en een heerlijke fondue in de open lucht. Daarna wandel je weer verder en de wandeling duurt in totaal ongeveer 2 uur. Ook kun je hier mooie tochten maken met de hondenslee of paardenslee door het prachtige natuurgebied van Gstaad. Verder zijn er mogelijkheden om de ijswand bij de Tungelschuss waterval te gaan beklimmen onder begeleiding van een gids, te langlaufen en te snowboarden.

Kindvriendelijk en sfeervol

Net als in Engadin St. Moritz hebben de dorpen in dit skigebied allemaal een eigen sfeer. Langlaufloipes en wandelroutes lopen dwars door de dorpjes heen. Château-d’Oex is een zeer kindvriendelijk dorp met een levendige après-ski. Snowboarders kunnen hier hun hart ophalen. Gstaad is één van de meest luxe en mondaine dorpjes van Zwitserland met een levendig centrum. De omgeving is hier echt heel mooi en zeker geschikt voor heerlijke wandelingen. Ook kun je hier genieten van de mooiste langlaufroutes. Dan is er ook nog het sfeervolle en rustige dorpje Saanen. Hier kun je voor betaalbare prijzen verblijven en voor de gevorderden zijn er zeker mogelijkheden om off-piste te skiën.

Les Quatre Vallées

Eén van de grootste skigebieden van Zwitserland, dat ook nog eens volledig in Zwitserland ligt is Les Quatre Vallées. Je hebt hier maar liefst ruim 400 kilometer aan pistes en dit gebied is vooral geschikt voor de gevorderden, maar er zijn wel wat oefenweides en wat makkelijkere pistes voor de beginners.

Je hoeft hier ook niet bang te zijn zonder sneeuw te zitten, want Les Quatre Vallées is door de hooggelegen pistes erg sneeuwzeker.

Snowboarden, langlaufen, wandelen en rodelen

Ook Les Quatre Vallées is een skigebied waar mensen naast het skiën naar hartenlust kunnen snowboarden, langlaufen, wandelen en rodelen. Vooral het snowboarden is hier erg populair. Er is hier een snowpark en een Woodpark dat veel diverse obstakels heeft. Voor de langlaufers ligt hier ongeveer 36 kilometers aan loipes en er is ruim 125 kilometer aan wandelroutes voor de wandelliefhebbers.

Van sportief tot mondain

Quatre Vallées heeft veel verschillende dorpen. Ook deze dorpen hebben elk een eigen karakter. Het grootste dorp in dit skigebied is wel Verbier. Het is een sportief en mondain dorp, waar de rijkere mensen komen. Het dorpje Nendaz is weer heel anders. Dat is juist een wat rustiger en eenvoudiger dorp. Mensen met wat minder budget kunnen hier prima terecht. Dan is er ook nog het authentieke dorpje Veysonnaz. Dit dorp is een stuk kleiner en heeft veel appartementgebouwen.