Langlaufen

Langlaufen, ook wel skilopen of Nordic skiing genoemd, is een sport die al lange tijd bestaat. Hoewel de term ‘langlaufen’ pas veel later werd gebruikt, is langlaufen waarschijnlijk samen met skiën zo’n 4500 jaar geleden ontdekt door jagers. Zij gebruikten toen al ski’s om zich sneller in de sneeuw voort te kunnen bewegen. Vandaag de dag is langlaufen een populaire wintersport, die in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, de Scandinavische landen en Amerika wordt beoefend. Hiervoor heb je specifieke materialen nodig, zijn speciale routes aangelegd en moet je de techniek goed onder de knie hebben.

De eerste keer dat mensen ski’s gebruikten voor recreatie en sport was rond 1826, nadat het Noorse leger had besloten om de skiafdeling af te schaffen. Mensen uit Osterdal en Telemark bleven echter doorgaan met skiën en langlaufen. Hieruit ontstonden het skiën en langlaufen als hobby, en later ook als wedstrijdsport.

In Amerika ontstond het langlaufen nadat mensen tijden de goudkoorts gebruik maakten van ski’s om door het besneeuwde berggebied te trekken. Uit deze ontwikkelingen kwam later het langlaufen voort. Dat werd pas echt bekend werd in 1924, tijdens de eerste winterspelen. Het skiën en langlaufen werd voor lange tijd voornamelijk gedomineerd door de Noren, Finnen en de Zweden, totdat in 1954 ook de Russen bekwaam in de sport bleken.

Langlaufen als sport

Pas in 1985 kwam de eerste ontwikkeling in de langlaufsport te voorschijn, nadat het langlaufen voor lange tijd eigenlijk hetzelfde was gebleven. Pauli Siitonen uit Finland kwam met de halve schaatspas, een techniek waarbij men een langlaufski normaal gebruikt terwijl de andere langlaufski schuin wordt afgezet tegen het sneeuw. Hiermee versloeg hij gelijk al zijn tegenstanders in een wedstrijd. Deze techniek zorgde voor een ware revolutie in de langlauf wereld. De Amerikaan William Bill Koch was de eerste die met de halve schaatspas techniek de wereldcup van het langlaufen won. Hierna werden normale technieken bijna door niemand meer gebruikt.

Nieuwe regels wedstrijden

Er werd door de “Fédération Internationale de Ski” geprobeerd de schaatspas in te dammen wat uiteindelijk tot de 50% regeling leidde. Dit was een nieuwe regel die ervoor zorgde dat men een stuk van het traject moest afleggen door gebruik te maken van de klassieke langlauf techniek. Het andere stuk mocht afgelegd worden door de schaatspas techniek toe te passen. In 1989 werd deze regel officieel ingevoerd.

Langlaufgebieden

Populaire langlaufgebieden bevinden zich vooral in de Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden maar ook in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Ook deze landen hebben veel gebieden waar je prettige kunt langlaufen. Alhoewel het langlaufen voornamelijk uit de Scandinavische landen komt verplaatsen de populaire gebieden zich de laatste tijd steeds meer naar het midden westen van Europa.

Langlaufmaterialen

Langlaufmaterialen zijn anders dan de materialen die je voor skiën nodig hebt. Het langlaufen is een sport die de mogelijkheid biedt tot een rustige wandeling. Echter, deze wintersport kan ook vergeleken worden met skiën, doordat het gebruikte materiaal veel op elkaar lijkt. De techniek is met langlaufen echter heel anders. Met twee langlauf ski’s aan de voeten en twee stokken beweegt men zich voort door te lopen en te glijden door de sneeuw. De twee stokken worden gebruikt om je af te zetten. Bij het normale skiën maak je gebruik van de helling om je naar beneden te laten glijden. Lees meer over de benodigde langlaufspullen op de pagina langlaufmaterialen.

Klassieke of vrije stijl?

Er zijn twee verschillende soorten stijlen die men toe kan passen tijdens het langlaufen, de klassieke stijl en de vrije stijl. Bij de klassieke stijl zet men zich af met de langlauf ski’s terwijl je de stokken gebruikt als ondersteuning in plaats van een extra manier om kracht te zetten. Deze manier is toepasselijk voor de rustigere vorm van langlaufen tijdens wandelingen door de sneeuw. Bij de vrije stijl oefen je druk uit met de langlauf ski in een zijwaartse beweging en gebruikt je de stokken om de sturen en extra kracht te zetten bij het versnellen. Deze techniek is vergelijkbaar met de techniek de men gebruikt tijdens schaatsen. Dit is ook de langlauf techniek die men doorgaans gebruikt tijdens de Olympische Spelen. Lees meer over het onder de knie krijgen van langlaufen op de pagina leren langlaufen.

Langlaufroutes

Een langlaufroute die van tevoren vast is gesteld heet een langlaufloipe, deze bevindt zich vaak aan de zijkant van een weg of wandelroute of zelfs off piste. De routes die zich off piste, bevinden zijn vaak behoorlijk verantwoord te doen omdat langlaufen rustig kan worden gedaan en men niet altijd door gebieden met grote hoogteverschillen en lawinegevaar gaat.

Officiële wedstrijden, Nordic Ski en Biatlon

Het langlaufen wordt in wedstrijdverband meestal Nordic Ski genoemd. Officiële wedstrijden worden georganiseerd door de FIS, Fédération Internationale de Ski, een organisatie die voor veel skisporten zoals alle alpine en noordse skisporten als sportbond functioneert. De organisatie is opgericht tijdens de allereerste Olympische Winterspelen in Chamonix 1924. Sindsdien is de sportbond uitgegroeid tot de grootste wintersportbond met maar liefst 107 landen als lid en 9 sporten. Het hoofdkwartier van Fédération Internationale de Ski bevindt zich in Zwitserland in de stad Bern.

Vind een wintersport accommodatie!