Skiën

Skiën is één van de populairste wintersporten tijdens de wintersportvakantie. Dat skiën doen wij meestal in de Alpen. Bekende wintersportbestemmingen in landen als Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland trekken iedere winter weer honderdduizenden enthousiaste skiërs die daar hun skivakantie doorbrengen met skiën én natuurlijk après-skiën.

Populairste wintersport

Niet alleen de Nederlanders gaan graag skiën, het is ook de populairste wintersport in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In die wintersportlanden hoeven de mensen vaak niet eens voor vakantie, ze hebben de skipistes immers vaak om de hoek liggen.

Geschiedenis van het skiën

Voor de oorsprong van het skiën moeten we naar noordelijker streken. Onderzoekers hebben in het noorden van Scandinavië in een grot namelijk tekeningen gevonden van mensen op ski’s, die tekeningen zijn rond de 5000 jaar oud. Vroeger werden ski’s gebruikt om je sneller op de sneeuw mee te kunnen bewegen en zo goed te kunnen jagen. De alleroudste ski’s die gevonden zijn, zijn zo’n 2500 jaar oud.

In de 19e eeuw gingen we stokken gebruiken om te kunnen sturen tijdens het skiën. Eerst met maar 1 stok, later gingen we 2 stokken gebruiken. Eerst beperkte het skiën zich tot redelijk vlak terrein, in de 19e eeuw zijn we met de ski’s ook gaan afdalen. In die tijd ontstonden ook de eerste echte skigebieden, inclusief skiliften.

Tegenwoordig doen we het skiën bijna uitsluitend recreatief, en gaan we een daarvoor een dagje naar een skihal, een weekendje naar het Sauerland of de Ardennen, of naar de Alpenlanden voor een wat langere skivakantie. Door de technologische ontwikkelingen zijn ski’s bijna vervolmaakt en zijn ze voor bijna ieder soort terrein verkrijgbaar.

Tourskiën en off-piste skiën

Skiën doen we meestal op speciale banen, genaamd skipistes, waarbij middels kleuren is aangegeven welke moeilijkheidsgraad de pistes hebben. Het is ook mogelijk om buiten de piste te skiën.

Off-piste skiën

Dit zogenaamde off-piste skiën heeft de nodige risico’s. Buiten het feit dat een ongebaande route de nodige verrassingen in petto kan hebben, is er ook een hoger risico op lawines. Daarom is het raadzaam om het off-piste skiën uitsluitend onder begeleiding van een instructeur, skileraar of gids te doen, die weet welke plekken een verhoogd lawinegevaar hebben.

Tourskiën

Wie nog verder buiten de pistes wil skiën, zou kunnen gaan tourskiën. Dit gebeurt overwegend onder begeleiding van een ervaren en gediplomeerd berggids en vereist ook wat meer vaardigheden.

Andere wintersporten tijdens de skivakantie

Tijdens de skivakantie hoeven we natuurlijk niet alleen te gaan skiën. Het is immers ook heel leuk om eens iets anders te gaan doen. Behalve wandelen, van de gezelligheid genieten en lekker wandelen in de frisse berglucht kunnen we tijdens de skivakantie nog veel meer doen.

Langlaufen

Langlaufen is een sport die veel mensen zien als een trage vorm van skiën. Dit is misschien wel waar, maar bij langlaufen gaat het niet om de snelheid. Langlaufen lijkt natuurlijk ook erg veel op skiën als men afziet van het feit dat langlaufen niet met ontzettend hoge snelheden gaat. Voor de rest zijn zowel de gebruikte materialen als de gebruikte technieken enigszins hetzelfde. Op de pagina over langlaufen gaan we verder in op langlaufen. Ook vind je onderaan wat informatie over overige wintersporten.

Het is een duursport waarbij er ontzettend veel voldoening wordt gehaald uit het genieten van het prachtige uitzicht en de lengte van de afstand die wordt afgelegd. Langlaufmaterialen verschillen sterk van de normale skimaterialen. Als je meer wilt lezen over langlaufen, ga dan naar de pagina over langlaufen. Uiteraard hebben we ook een pagina over hoe het langlaufen leren.

Snowboarden

Naast het skiën, waarin we ons net als bij het langlaufen voortbewegen op 2 ski’s, is de laatste tijd ook het snowboarden populair. Snowboarden lijkt in grote lijnen veel op skiën als men kijkt naar het feit dat het op een piste gebeurd en dat er onder hoge snelheden wordt gestuurd door het board (of de ski’s) op een bepaalde manier in de sneeuw te snijden.

Snowboarden bestaat nog niet zo lang als skiën maar is zeker de laatste jaren erg populair geworden. Vooral jongeren vinden het helemaal top om zich lekker uit te leven op een snowboard. Het grote verschil tussen skiën en snowboarden is dat een snowboarder schuin op zijn board staat. Skiërs kijken recht het dal in en staan met de benen langs elkaar op twee ski’s. Een ander groot verschil is de vorm van de schoen. Snowboardschoenen lijken op verstevigde snowboots terwijl skischoenen een vaste vorm hebben die makkelijk in bindingen gezet kan worden.

Snowboarden is moeilijk om te leren. Dit lukt de meeste mensen niet binnen een weekje wintersporten. Misschien is het daarom een goed idee om voordat je op vakantie gaat even langs de skihallen in Nederland te gaan. Hier kun je Nederlandstalige lesjes nemen voor 1 dag of 2 dagen. Dan heb je in ieder geval al de basis onder de knie voordat je vertrekt. Als je meer wilt lezen over leren snowboarden, ga dan naar de pagina leren snowboarden. Meer informatie over skihallen vind je hier.

Overige wintersporten

Er zijn ook wintersporten die worden beoefend op speciaal hiervoor gemaakte banen en parcours. Bobsleeën, rodelen en schaatsen zijn hier voorbeelden van. Dit zijn over het algemeen de meest bekende wintersporten naast skiën, langlaufen en snowboarden.
Bobsleeën doet men in een speciaal daarvoor gemaakte baan, een soort lange half pipe met bochten erin. Rodelen lijkt wat op bobsleeën aangezien men op dezelfde manier vaart maakt en afremt en dat de baan er speciaal voor is gemaakt, enkel is het bij rodelen geen halfpipe maar een kleine piste met veel bochten erin. Schaatsen wordt gedaan op glad ijs, het is een van de weinige wintersporten waarbij de baan niet van een hoog punt naar een lager punt is. Klik op overige wintersporten om er meer over te lezen.

Vind een wintersport accommodatie!