Snowboarden

Snowboarden is anders dan skiën. Bij snowboarden ga je ook met een plank – de snowboard – onder je voeten van de berg, maar de manier waarop is bij snowboarden heel verschillend. Je staat bij het snowboarden namelijk schuin op een board, in plaats van met je gezicht naar voren. Voor snowboarden heb je dan ook andere materialen en kleding nodig dan voor skiën. Ook heb je natuurlijk snowboardlessen nodig om de juiste techniek te leren.

Snowboarden is een Olympische sport

Snowboarden is tegenwoordig heel wat anders en zelfs een olympische sport. Je gebruikt bij het moderne snowboarden heel geavanceerde boards waarmee je ware kunststukjes op de sneeuw kunt uithalen. Tegenwoordig is een snowboard een glad bord met een bolling aan de voorkant én achterkant. Daardoor blijft het board niet in de sneeuw blijft steken. Je voeten zitten door middel van de snowboardschoenen en de speciale bindingen goed vast aan het board. Op deze pagina kun je lezen over het leren snowboarden, snowboardmaterialen en hoe je met een snowboard de lift in moet stappen.

Welke materialen heb je nodig om te snowboarden?

Om te gaan snowboarden heb je natuurlijk de nodige materialen nodig. Een snowboard, snowboardschoenen, bindingen, een helm en nog veel meer. Er zitten over het algemeen niet bijzonder grote verschillen tussen snowboard- en skimaterialen. Het grootste verschil zijn de schoenen. Skischoenen hebben een harde buitenkant en hebben een speciale vorm. Snowboardschoenen zijn een soort lompe snowboots. De meeste mensen vinden snowboardschoenen comfortabeler dan skischoenen.

Het gebruiken van goede snowboardmaterialen is belangrijk om blessures of ongelukken te voorkomen. Ga dus niet onvoorbereid op wintersport, dat zou nare gevolgen kunnen hebben. Om meer te weten te komen over dit onderwerp, ga dan naar snowboardmaterialen.

Voor snowboarden draag je doorgaans ook wat meer bescherming. Zo heb je speciale snowboardbroeken die ervoor zorgen dat je kont niet beurs wordt en heb je polsbeschermers. Deze voorkomen dat je je polsen bezeert als je valt en jezelf probeert op te vangen. Natuurlijk maak je als snowboarder ook gebruik van een helm en bril. De kleding van snowboarders is doorgaans ook een stuk groter/losser dan die van skiërs.

Hoe kan ik leren snowboarden?

Tijdens het snowboarden leren moet je als eerst gaan kiezen welk been het voorste been wordt. Snowboarders hebben altijd een been dat ze het liefst vooraan hebben. Bij de meeste mensen is dit het linkerbeen, omdat ze dan met het rechterbeen kunnen sturen en remmen. Toch zijn er ook rechtspoten. Als je wilt weten waar jij bij hoort, dan kun je een simpel testje doen. Op de leren snowboarden pagina kun je daar meer over lezen.

Leren snowboarden is niet zo maar gedaan. Het kost misschien wel een paar weken voordat je razendsnel de berg af kunt gaan. Dat is natuurlijk niet erg, want leren snowboarden is ook ontzettend leuk. Met een groepje lessen of privé-les is wel een aanrader. Het is namelijk erg moeilijk om jezelf te leren snowboarden.

Zo ga je met je snowboard in de skilift

Met je ski’s kun je zo een skilift in glijden. Met een snowboard gaat dat wat lastiger. Je moet uit veiligheidsoverwegingen namelijk je achterste been uit je binding halen. Dit been kun je dan gebruiken om in balans te blijven. Het is erg vervelend als de lift moet worden stilgezet omdat een snowboarder om is gevallen. Dat gebeurt best snel als je met beide benen nog aan de snowboard vast zit. En aan vallen kleven natuurlijk altijd de nodige risico’s, al is het maar in de skilift.

Om nog even snel een stukje te snowboarden met je achterste been uit de binding, kun je het achterste been links langs de achterste binding zetten. Als je wat kracht zet kun je de snowboardschoen klemmen tegen de binding en zo heb je nog controle over je board. Veel gehuurde snowboards hebben een klein stukje met extra grip langs de achterste binding. Hier kun je je voet op zetten, op die manier kun je nog een beetje sturen.

Vind een wintersport accommodatie!