Veiligheid

Op wintersport wil je het liefst geen ongelukken krijgen. Gelukkig denken andere mensen daar ook zo over. Toch komt het vaak voor dat er een ongeluk gebeurt. Dit is erg jammer voor beide partijen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je geen blessures oploopt op wintersport? Dat doe je door goed op een bepaald aantal punten te letten die de veiligheid van jou en je medemens op de piste beschermen. Op deze pagina kun je ze lezen. Buiten dat bevat deze pagina ook informatie over beschermende kleding voor extra veiligheid.

Gedrag op de piste

Een begin van een verbeterde veiligheid is door jezelf te houden aan bepaalde ongeschreven skiregels over het gedrag op de piste. Zo mag je niet overal onverwachts stoppen, moet je goed achter je kijken bij het maken van onverwachte bochten en mag je niet veel te snel gaan. Deze punten worden uitgebreid behandeld samen met nog meer andere tips op de pagina gedrag op de pisteHier lees je dus alles over wat je wel en niet kan doen op de skipiste om je veiligheid te verbeteren.

Skihelm

Een helm is verplicht in veel skigebieden. Behalve omdat hij verplicht is draag je de helm natuurlijk voor je eigen veiligheid. De skipiste is vol gevaren. Vaak heb je niet door dat je gaat vallen, daarom val je ook. Soms is de val zo erg dat je ook op je hoofd valt. Op zo’n moment ben je blij met je helm. Zeker de harde, gladde stukken ijs op het eind van de dag kunnen erg gevaarlijk zijn. Draag dus altijd je helm als je gaat wintersporten, ongeacht je niveau.

Regels van het skigebied

Soms staan er borden op de piste. Deze borden mogen niet genegeerd worden. Als er staat dat de piste gesloten is, betreed de piste dan niet! Er wordt niet meer gecontroleerd. Als je op deze piste een ernstig ongeluk krijgt is er niemand die je kan komen helpen. Dat is erg gevaarlijk. Kijk ook voordat je de piste betreedt naar de kleur van het pistebordje. Als je nog niet zo goed bent dan kun je maar beter wegblijven bij de zwarte piste. Lees op de pagina soorten pistes meer over welke pistes veilig zijn voor jouw niveau.

Skibril

Een skibril is ook erg belangrijk om je veiligheid te verbeteren. Met een skibril is het makkelijker om de diepte van de sneeuw te zien en wordt je niet verblind door de weerspiegeling van de zon in de sneeuw. Als je zicht belemmerd wordt door het licht dan kun je niet goed zien. Bij slecht zicht wordt de kans op botsingen met andere pistegebruikers een stuk groter, zeker als je een hoge snelheid hebt. Zorg er daarom voor dat je een goede skibril draagt tijdens het skiën.

Overige materialen

Sommige mensen hebben blessures aan bepaalde delen van hun lichaam. Als je weet dat je een zwakke rug hebt, dan kun je een ruggenbeschermer kopen. Bij regelmatige kniepijn is een knieband ook zeker een aanrader. Je hebt voor elke blessure wel iets om het te verbeteren. Twijfel niet over het dragen van deze beschermende materialen, ze kunnen namelijk erg goed van pas komen.

Vind een wintersport accommodatie!