Skigebieden

Populaire skigebieden

Qua wintersportgebieden is er in Europa ontzettend veel keus, met name in de Alpen. Al de wintersportgebieden lijken in eerste instantie erg op elkaar. Dat maakt de keuze voor de beste wintersportbestemming niet gemakkelijker. We willen ook deze winter immers weer volop genieten van een fantastische wintersportvakantie. De keuze voor een wintersportgebied dat goed past bij wat wij tijdens onze wintersportreis willen doen, is dan heel belangrijk.

Naar Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland of Italië?

Als we in Europa willen blijven tijdens onze wintersportvakantie, kunnen we kiezen uit een van de vele prachtige wintersportgebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland of Italië. Gebieden waar je heerlijk kunt skiën, snowboarden, langlaufen, sneewschoenwandelen of kunt genieten van een van de andere vormen van wintersport. Uiteraard kun je ook op wintersport in Noorwegen, Zweden, Spanje of hopen dat er in de Ardennen wat sneeuw ligt. Toch liggen die wintersportgebieden, net als de skigebieden overzee zoals in Canada, toch wat minder voor de hand.

Skiën, snowboarden en langlaufen

Jouw wintersportvakantie hoeft niet alleen uit skiën, snowboarden of langlaufen te bestaan, er zijn nog veel meer wintersporten die je in nagenoeg alle skigebieden kunt beoefenen. Uiteraard spelen ook andere zaken, zoals de après-ski mogelijkheden, een rol bij de keuze van het beste wintersportgebied.

Wat is jouw volgende wintersportbestemming?

De keuze van het voor jou meest geschikte wintersportgebied is best wel belangrijk. Het ene wintersportgebied is nu eenmaal sneeuwzekerder dan het andere, sommige skigebieden hebben een grotere diversiteit qua skipistes terwijl andere wintersportgebieden weer kindvriendelijk zijn. Andere wintersportgebieden hebben weer meer mogelijkheden voor snowboarden terwijl andere gebiden weer extra faciliteiten voor langlaufen of sneeuwschoenwandelen bieden. Hieronder vind je een overzicht van de populairste wintersportgebieden van Europa.

Wintersportgebieden in Oostenrijk

De populairste wintersportgebieden onder de Nederlanders vinden we nog steeds in Oostenrijk. Dit land is niet alleen populair omdat het heel kindvriendelijk is, maar ook vanwege de gezellige après-ski. Oostenrijk heeft een groot aantal wintersportgebieden. De populairste wintersportgebieden van Oostenrijk liggen in de deelstaten Salzburg, Vorarlberg en Tirol. Veel van deze gebieden zijn onderling met elkaar verbonden. De bereikbaarheid is over het algemeen prima en ze bieden alle een groot aantal skipistes, van makkelijk tot moeilijk. Populaire wintersportgebieden in Oostenrijk zijn:

Zillertal Arena

De Zillertal Arena is één van de grootste skigebieden van Oostenrijk met in totaal 139 kilometer aan pistes, 51 verschillende liften en 8 skischolen ligt ongeveer in het midden van Oostenrijk. Vooral voor jonge gezinnen met kinderen en de beginnende skiër is dit gebied fantastisch.

Serfaus, Fiss en Ladis

Het grote gebied rondom de dorpjes Serfaus, Fiss en Ladis ligt hoog, boven het Oberinntal. Dit gebied is vooral populair bij families. Het biedt namelijk veel variatie. De accomodatie is prima en er zijn goede faciliteiten voor kinderen.

Wilder Kaiser-Brixental

Eén van de populairste skigebieden bij Nederlanders is SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, dit ligt in het noord westen van Oostenrijk. Het is een groot skigebied, met veel variatie. Er zijn gezellige dorpjes met leuke berghutten en natuurlijk een supergezellige après-ski.

Wintersportgebieden in Frankrijk

Frankrijk is groot en heeft daardoor ook veel skigebieden. De populairste Franse wintersportgebieden liggen tussen de Rhône en de Provence en grenzen aan Zwitserland en Italië. Een paar grote skigebieden in Frankrijk:

Les Trois Vallées

Het grootste skigebied van de wereld, Les Trois Vallées, bestaat uit 3 gebieden die met elkaar verbonden zijn.

Les Trois Vallées ligt in het zuid-oosten van Frankrijk en heeft maar liefst ruim 600 kilometer aan pistes. Hier kunnen vooral de ervaren skiërs mooie, lange tochten maken.

Portes du Soleil

Het skigebied Portes du Soleil, in het noord-oosten van Frankrijk, is niet zo groot als Les Trois Vallées. Echter, met het weidse gebied komt Portes du Soleil wel erg in de buurt.

Dit wintersportgebied ligt overigens voor een deel ook in Zwitserland.

La Plagne Paradiski

Nog zo’n enorm skigebied is La Plagne Paradiski. Dit gebied ligt in het zuid-oosten van Frankrijk, vlak bij de Italiaanse grens. Hier zijn de grote skigebieden Les Arcs en La Plagne met elkaar verbonden tot één groot skigebied genaamd Paradiski. De bekende gondelbaan ‘Vanoise Express’ zorgt ervoor dat je makkelijk van het ene gebied in het andere kan komen.

Wintersportgebieden in Zwitserland

In Zwitserland is de wintersport er voor iedereen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hun hart ophalen in de Zwitserse wintersportplaatsen. Verder beschikken de Zwitserse gebieden ook nog eens over moderne liften, een hoge sneeuwzekerheid en de mensen zijn er zeer gastvrij. Hier enkele mooie skigebieden:

Adelboden–Frutigen–Lenk

Het wintersportgebied Adelboden–Frutigen–Lenk ligt in het zuid-westen van Zwitserland en heeft ruim 200 kilometer aan pistes en meer dan 50 skiliften. Dit gebied bestaat uit drie dalen, waarvan Adelboden en Lenk door pistes met elkaar verbonden zijn. Omdat dit skigebied erg hoog ligt, is het hier mogelijk om tot ver in het voorjaar te blijven skiën.

Aletsch Arena

De Aletsch Arena is vernoemd naar de langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletscher. Deze gletscher ligt op de grens van het Berner-Oberland en Wallis. Met een lengte van 23 kilometer en een breedte van 1800 meter is de Aletsch Arena een enorm groot en prachtig gebied, met schitterende skipistes. Daarom is dit gebied zeker de moeite waard om te bezoeken.

Andermatt

Dit skigebied rond Andermatt, in het zuiden van Zwitserland, is vooral populair bij de ervaren skiërs. Er zijn veel off-piste mogelijkheden en er is genoeg ruimte om prachtige tochten te maken. Dit gebied bestaat uit 3 kleinere gebieden. Samen hebben deze gebieden ongeveer 75 kilometer aan pistes. Tot slot zijn er in het dal ook nog routes voor de langlaufers.

Wintersportgebieden in Duitsland

Er zijn nog best veel Nederlanders die in Duitsland gaan wintersporten. Vooral het Sauerland is populair. De omgeving is er prachtig, gevarieerd en het ligt lekker dichtbij. Daarnaast zijn er nog de zuidelijke gebieden zoals het Zwarte Woud, Beieren en de Harz. Deze gebieden bieden veel mogelijkheden op gebied van wintersport, ook voor de langlauf- en wandelliefhebbers.