Gedrag op de skipiste

Het is voor iedere wintersporter goed om iets over het gedrag op de skipiste te weten. Een skipiste is een plek waar veel verschillende mensen met diverse snelheden naar beneden gaan. Sommigen maken grote bochten terwijl anderen met kleine korte bochtjes afdalen. Helaas botsen zo nu en dan een paar wintersporters. Dit is geen fijne ervaring en daarom is dit stukje geschreven om jou beter te leren omgaan met de piste. Hoe beweeg je je voort over de piste? Waar kan je stoppen en wat doe je wanneer je in toch een ongeluk belandt?

Drukke en minder drukke pistes

Als je op een ontzettend drukke piste bent dan moet je de tips over hoe je jezelf moet gedragen op de skipiste wat serieuzer nemen dan wanneer je met slechts een handvol anderen de piste afraast. Druktemomenten zijn meestal net na de lunch en als de piste gaat sluiten. Ook staan sommige wintersportgebieden er om bekend dat het daar wat drukker is dan in andere gebieden. Je kunt ook kiezen uit verschillende soorten skipistes. Als beginner is het absoluut niet aan te raden om de moeilijkste – zwarte – skipiste te kiezen.

De piste afgaan

Goed gedrag op de skipiste is om anderen zo min mogelijk in de weg te zitten terwijl je afdaalt. Dit doe je niet door grote, ruime bochten over heel de breedte van de piste te nemen. Ook is het niet verstandig om zonder reden of aankondiging even stil te gaan staan (zie volgende stukje). Een goede wintersporter houdt rekening met zijn medemens en neemt een klein stuk van de piste voor eigen gebruik. Als je niet zo vaardig bent op de latten, dan is het geen probleem om rustig naar beneden te gaan. Niet iedereen kan als een skileraar naar beneden! Zorg er wel voor dat je genoeg achterom kijkt om skiërs en snowboarders die met veel vaart langs je razen in de gaten te houden, die willen niet met jou botsen. Dit gebeurt bijna alleen als je van achter wordt ingehaald en onverwachts een bocht maakt. Door jouw verplaatsing op de piste kan de inhalende skiër of snowboarder niet goed inschatten hoe hij of zij jou het beste kan inhalen.

Gedrag op de skipiste om even stil te staan

Het is soms net als op een snelweg. Er komt overal verkeer vandaan, niemand wilt stoppen en het blijft maar komen. Het laatste dat je wilt doen is midden op de piste gaan stilstaan. Dit zorgt voor veel irritatie bij andere skipistegebruikers. Als je een selfie wilt maken, even stopt om te genieten van het uitzicht of even wilt bijkomen van de zware afdaling, ga dan naar de zijkant van de piste. Eenmaal aangekomen kijk je even achterom en als je ziet dat er niemand achter je is stop je. Op deze manier sta je niemand in de weg en is de kans op ongelukken klein. Mensen die er dan toch langs moeten zien jou al van ver en kunnen makkelijk uitwijken.

Wat te doen bij een botsing

Botsen kan op drie manieren:

De botsing is jouw schuld

Als je niet goed aan het opletten bent, veel te hard op een drukke piste naar beneden gaat of mensen inhaalt zonder genoeg afstand te houden, dan is het jouw schuld dat je bent gebotst. Wanneer dit gebeurt dan bied je je excuses aan in elke taal die je kent, probeer je de ander te helpen en als het nodig is roep je de hulpverleners. Als je hier zelf niet toe in staat bent door het ongeluk dan hoeft dat natuurlijk niet. Het is altijd vervelend als je iets fout doet dat andere mensen pijn doet. Let daarom altijd goed op en ga niet harder dan je kunt.

De botsing is iemand anders zijn schuld

Dit is misschien wel de meest vervelende botsing. Je bent lekker aan het afdalen en ineens wordt je geschept. Het doet zeer en je wilt het liefste diegene die jou pijn heeft gedaan gaan uitschelden of erger. Doe dit vooral niet. Als je met een ander in botsing komt dan is dat vervelend voor jullie allebei. Blijf rustig en als je zelf niet gewond bent probeer dan de ander te helpen. Mocht je het echt niet eens zijn met het gedrag op de piste van de ander, spreek diegene hier dan rustig op aan en maak duidelijk wat er verbeterd moet worden. Dit komt beter aan dan een willekeurige zin vol woede en scheldwoorden. Als jij een foutje maakt wil je toch ook niet uitgescholden worden?

De botsing is ongelukkig en niemand kon er iets aan doen

Het gebeurt elke dag wel een paar keer: een ongelukkige botsing. De skiër voor jou maakt een onverwachte bocht of verlies je zelf een paar seconde de controle, het kan iedereen gebeuren. Als je botst, blijf dan vooral rustig. Kijk of je zelf niet verwond bent en zo niet, help dan de ander. Samen kunnen we er een leuke vakantie van maken. Als iedereen zich onbeschoft zou gedragen op de piste is de wintersportvakantie een stuk minder leuk.

Gedrag op de skipiste na het zien van een ongeluk

Als je andere mensen ziet vallen of botsen is het netjes om even te stoppen om te vragen hoe het gaat. Als je de taal niet goed spreekt is dat geen groot probleem. Vaak is aan de gezichtsuitdrukking te zien hoe het gaat met iemand. Zie je iemand liggen op de piste die niet meer overeind komt? Roep dan meteen hulpverleners. Als je iemand ziet liggen in de sneeuw, lachend, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als je zelf valt is het fijn dat er genoeg andere mensen stoppen om je te helpen. Doe dit zelf ook. Zo maken de pistegebruikers gezamenlijk een veilige piste.

Alcohol en après-ski

Natuurlijk is het leuk om na een vermoeiende ski-dag een lekker biertje, wijntje of wat sterkers te drinken op de piste. Dit wordt ook door veel wintersporters gedaan. Toch heeft de alcohol veel effect op de wintersportvaardigheden. Skiën of snowboarden is voor veel mensen iets dat niet iedere dag gedaan wordt. Lopen is iets dat wij elke dag doen, en als dat al lastig is door de alcohol, dan is heelhuids naar beneden komen op ski’s of snowboard mission impossible. Het is daarom wijs om naar het centrum van het stadje of dorpje te gaan. Hier kan er niet zo veel fout gaan omdat je niet meer van de berg af hoeft. Wil je toch lekker een drankje doen op de piste? Ga dan naar een van de laatste tentjes van de piste, dan hoef je niet meer zo’n groot stuk nadat je hebt gedronken.

Als je let op deze kleine tips dan kom je al heel ver. Goed gedrag op de skipiste is niet iets dat iedere wintersporter in zich heeft. Dit betekent niet dat jij jezelf ook niet hoeft te gedragen. Wees een voorbeeld voor andere pistegebruikers en ben sociaal, dan kom je veel verder.

Vind een wintersport accommodatie!