Overige wintersporten

Er zijn nog meer wintersporten behalve skiën, snowboarden en langlaufen. De andere takken van wintersport worden in de wintersportlanden alleen lang niet zo vaak beoefend als de bekende wintersporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen. Bij die overige wintersporten kun je denken aan wandelen, sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, rodelen en bobsleeën. Dat zijn niet de sporten die de meeste mensen doen maar ook deze zijn natuurlijk erg leuk om doen.

Bobsleeën

Het bobsleeën gaan 2 of 4 mensen de bob in. De bob, of bobslee, is een bestuurbare slee die snelheden kan halen van maar liefst 150 kilometer per uur! Voordat de bob deze snelheid bereikt moet hij worden opgestart, dit gebeurd door het geduw van de inzittenden. Na het duwen zal de afdaling zorgen voor een hogere snelheid. Om bij het bobsleeën sneller te zijn dan de anderen is het belangrijk dat de stuurman niet tegen de wanden van de bobsleebaan komt. Dit remt de bobslee af en dat zorgt voor tijdverlies. Bij bobsleewedstrijden is het ook altijd slechts een kwestie van honderdsten van seconden als het aankomt op de eerste of tweede plek.

Rodelen

Rodelen is ergens hetzelfde als sleeën. Je neemt een speciale slee mee naar boven en glijdt naar beneden. Je ligt daarbij bijna plat op je rug op de see en stuurt met je gewicht. Je gaat, net als bij bobsleeën, over een bobsleebaan waar je met een hoge snelheid naar beneden komt. Deze wintersport kan daarom aardig gevaarlijk zijn. Door die hoge snelheid verlies je tijden het sleeën al snel de controle, in sommige gevallen kan dat leiden tot ernstige ongelukken.

Wandelen

Niet iedereen houdt ervan om van een berg af te razen. Sommige mensen vinden het veel fijner om lekker door de bergen te wandelen. Je kunt bij een bergwandeling genieten van het uitzicht en op hele mooie plekken komen.

IJsklimmen

Een andere wintersport is ijsklimmen. Bij het ijsklimmen klim je tegen een muur ijs op. Het is een gevaarlijke sport omdat er soms stukken ijs van de wand afbreken. Vaak wordt deze sport beoefend op gletsjers. Ook kun je ijsklimmen in Nederland. Dit kan dan op een nagemaakte ijswand.

Schaatsen

Dit wordt vaak over het hoofd gezien als we het over wintersport hebben. Toch is schaatsen een hele populaire sport. Vooral wij Nederlanders zijn niet van het ijs te krijgen als het een paar dagen heeft gevroren. Elk jaar vragen we ons weer af of we die Elfstedentocht weer kunnen doen.

Vind een wintersport accommodatie!