Snowboardmateriaal

Voor het snowboarden heb je meer materialen nodig dan alleen het snowboard. Het is belangrijk om ook materialen zoals een helm, snowboardschoenen en een skibril te hebben. Al deze snowboardmaterialen verbeteren de veiligheid en verkleinen de kans op blessures of ongelukken. Op deze pagina vind je alle informatie over de snowboardmaterialen die jij nodig hebt op wintersport.

De snowboardmaterialen kun je verdelen in 4 categoriën: het snowboard, snowboardschoenen en bindingen, kleding en overige materialen. Onder elk kopje vind je de desbetreffende informatie.

Soorten snowboards

Er zijn veel verschillende snowboards. Toch kun je de boards indelen in slechts drie categoriën:

Freeride snowboards

Dit zijn de snowboards die overal gebruikt kunnen worden, zowel on als off-piste. Dit board is geschikt voor beginners en voor all-mountain snowboarders. Het freeride snowboard is minder flexibel dan een freestyle snowboard maar flexibeler dan een alpine board.

Freestyle snowboards

Deze snowboards zijn over het algemeen wat kleiner dan alpine en freeride snowboards en zijn ook een stuk flexibeler. Freestyle snowboards worden gebruikt om jumps te maken en tricks te doen. Met een kleiner en flexibeler board is het makkelijker om te draaien en om bepaalde tricks te doen.

Alpine (race) snowboards

De alpine snowboards zijn gemaakt om hard te gaan. De plank is erg stijf waardoor je veel controle hebt in de bochten die je maakt. Ook is het board minder breed waardoor het makkelijker wordt om van snel bochten te maken zonder snelheid te verliezen.

Tips voor snowboard huren of kopen

Als je nog niet zo veel ervaring hebt kun je het beste een snowboard huren. Een huurboard is makkelijk om mee te beginnen omdat ze niet zo veel snelheid kunnen opbouwen als professionele snowboards. Ook is een huurboard fijn om mee te leren snowboarden omdat het niet uitmaakt of je er een krasje op krijgt of ermee tegen iets aan stoot.

Mocht je zeker weten dat je nog een aantal wintersporten gaat snowboarden, dan is het verstandiger om een snowboard te kopen. De kosten zullen dan in een keer hoog zijn maar dan hoef je geen board meer te huren op wintersport. Na een paar wintersporten heb je het geld eruit gehaald.

Snowboardschoenen en bindingen

Naast het board heb je natuurlijk ook schoenen en bindingen nodig. Snowboardschoenen zijn een soort snowboots met een stevige buitenkant die niet kan buigen. Het is niet plastic-achtig zoals een skischoen. Je moet met je snowboardschoen in je binding stappen en deze dan vastzetten. Als je op de piste je bindingen gaat vastmaken, let er dan goed op dat je board niet wegglijdt!

Snowboardkleding

Snowboardkleding is voor een groot deel hetzelfde als skikleding. Je hebt een thermobroek, thermoshirt, skibroek, skijas, helm en skibril nodig. Het enige verschil in de snowboard- en skikleding is de stijl. Vaak hebben snowboarders wat wijdere kleding aan.

Overige materialen

Naast je kleding, board, bindingen en schoenen heb je ook nog wat andere spulletjes nodig. Denk altijd aan lippenbalsem om schrale lippen tegen te gaan, je telefoonoplader zodat je overdag bereikbaar bent, een verzekeringspasje met algemene informatie etc. Op de pagina over overige materialen kun je meer lezen over kleine dingetjes die erg goed van pas komen op wintersport.

Vind een wintersport accommodatie!