Skipassen

Skipistes moeten onderhouden worden, liften moeten gebouwd worden en medisch personeel moet altijd aanwezig zijn op de piste. Naast dit zijn er nog honderd andere taken op een skipiste. Daar is allemaal personeel voor nodig. Dit is de reden dat iedere pistegebruiker een skipas moet hebben. Je betaalt een bedrag om de piste te gebruiken. Op deze pagina vind je alle informatie over skipassen.

Skipassen kopen

Meestal kun je in het dorpje in verschillende winkels skipassen kopen. Vraag aan het hotelpersoneel of aan een willekeurige voorbijganger in specifieke winkels er skipassen verkocht worden als je het niet weet. Je kunt ook bij de ingang van de skipiste een skipas kopen. Het nadeel hiervan is dat er meestal een rij staat.

Een tip: als je een kaart koopt voor meerdere dagen betaal je minder per dag én hoef je niet elke dag langs om een nieuwe skipas te halen. Ook zit er meestal borg op de skipassen, zorg er dus voor dat je hem niet kwijtraakt en aan het eind van de vakantie inlevert.

Skipassen gebruiken bij het liftpoortje

Eigenlijk betaal je niet voor het pistegebruik, je betaalt met je skipas voor het gebruik van skiliften. Bijna bij iedere skilift is er een controlepoortje. Dit poortje leest jouw skipas. Als hij geactiveerd is dan komt er een groen lampje en kun je doorlopen. Er gaat een rood lampje branden als hij niet geactiveerd is. De skipas blijft actief zo lang jij hebt betaald. Als je voor 3 dagen een skipas aanschaft zal hij de 4e dag niet meer werken.
Vroeger had je een kabeltje waar je skipas aan vast zat. Die was ervoor zodat de skipas niet op de grond zou vallen als je hem in het poortje stak (net als in een pinautomaat). Tegenwoordig zit er een chip in het pasje en hoef je hem niet meer uit je broekzak te halen. De poortjes lezen de chip en laten je door zodra je pasje in de buurt komt van de scanner. Een aanrader is om het pasje in je borstzak te doen, dan kun je een beetje richting de scanner leunen als er moeilijkheden zijn en scant het poortje jouw skipas meteen.

Skipassen bestellen op internet

Tegenwoordig kun je voor steeds meer skigebieden ook online je skipas bestellen. Mocht je niet willen zoeken voor een winkeltje in het dorpje of stadje waar jij verblijft tijdens de wintersport, dan kun je de skipas van tevoren bestellen. Er zitten wat voordelen aan het online bestellen van skipassen. Je kunt prijzen vergelijken, hoeft je minder zorgen te maken bij aankomst en je weet zeker dat je niet wordt opgelicht door de lokale winkeleigenaar.

Vind een wintersport accommodatie!