Winterbanden en sneeuwkettingen verplicht

Je gaat binnenkort op wintersport maar je twijfelt of je winterbanden of sneeuwkettingen nodig hebt. In sommige landen zijn deze voorzieningen echter wel verplicht. In welke landen is dit het geval en voor welke tijd van het jaar gelden deze regels eigenlijk?

Benelux

In zowel België als Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In bepaalde omstandigheden worden ze echter wel aangeraden. Om deze reden maken veel automobilisten gebruik van de All-Season band. Daar kun je het hele jaar mee rijden. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als je hiermee geen schade aanricht aan het wegdek. In Luxemburg zijn in gevaarlijke omstandigheden winterbanden overigens wel verplicht.

Winterbanden verplicht in Duitsland en Oostenrijk

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland verplicht. De regelgeving is niet gebonden aan een tijd of periode maar aan de plaatselijke omstandigheden. Raadpleeg hiervoor het weerbericht. All-Season banden die zijn voorzien van het ‘Alpine’ symbool met de drie bergjes zijn overigens wél toegestaan. Wanneer je toch zonder winterbanden in deze omstandigheden in Duitsland de weg op gaat riskeer je € 60,- boete. Ook kun je bij ongevallen aansprakelijk worden gesteld.

In Oostenrijk geldt dezelfde regeling. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden wettelijk verplicht. Ook hier maak je kans op een boete als je zonder deze de weg opgaat. Als je geen beschikking hebt over winterbanden mag je ook gebruik maken van sneeuwkettingen.

Alleen bij borden in Frankrijk en Italië

In Frankrijk en Italië geldt een overeenkomende regeling. Alleen als het aangegeven staat ben je verplicht om je auto uit te rusten met winterbanden. In bepaalde regio’s in Italië is het echter wél verplicht om winterbanden onder je auto te hebben ‘s winters. Dit geldt voor heel Zuid-Tirol, de Brennerpas en het gehele Aostadal van 15 oktober t/m 15 april.

Zwitserland: boete bij hinder

Ook in Zwitserland bestaat er geen wettelijke verplichting voor winterbanden. Wat wel opvalt is het feit dat je beboet kan worden als je ander verkeer ophoudt. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig grip hebt met je zomerbanden en ander verkeer hindert, kun je een boete verwachten. Winterbanden worden voor de wintermaanden dus aangeraden.

Wel of geen sneeuwkettingen?

In Nederland, België en Luxemburg zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan als deze het wegdek niet beschadigen en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Voor de Alpenlanden geldt dat sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dit met borden staat aangegeven. Bij doorgaande routes zijn er vaak parkeerhavens aangelegd. Hier kun je rustig je sneeuwkettingen monteren.

Met sneeuwkettingen geldt in alle landen een maximumsnelheid van 50 km/u. Pas op: het kan zijn dat je sneeuwkettingen een lagere maximale snelheid hebben.

Aansprakelijk bij ongeval

Je raakt zonder winterbanden of kettingen betrokken bij een ongeval in een land waar deze wel verplicht zijn. Wat nu? In veel gevallen kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden schade. Ook kun je een flinke boete verwachten.

Bij landen waar de winterbanden niet verplicht zijn kan je doorgaans niet aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. De uitzondering op deze regel is Zwitserland. Hier kun je al een boete ontvangen als je het verkeer hindert omdat je op de verkeerde banden rijdt.

Vind een wintersport accommodatie!