Skilessen

Leren skiën door middel van skilessen is belangrijk voordat je zelfstandig de berg af gaat. Dit is omdat je anders de veiligheid van jezelf en anderen in gevaar brengt. Het is net als autorijden: als niemand het kon, zou het een grote puinhoop worden op de weg. Dit gaat ook op voor de skipiste. Skilessen zijn beschikbaar in ieder wintersportgebied. Soms kun je er zelfs nog voor kiezen dat een Nederlandstalige leraar jou gaat helpen. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om in Nederland zelf te leren skiën, door middel van indoor skiles in een skihal.

Het is niet veilig om zonder lessen van de piste te gaan. Je brengt hiermee jezelf en anderen in gevaar. Beoordeel niet zelf je vaardigheden om te skiën maar vraag anderen wat zij ervan vinden. Vanuit je eigen perspectief is het namelijk anders dan voor anderen. Weet je niet wat je niveau is? Probeer dan aan te geven wat je wel en niet kunt. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik kan remmen en de bochtjes maken, maar nog niet zo snel.” Zo weet de skischool waar ze jou het beste kunnen indelen.

Privé of groepslessen

Je hebt bij het nemen van skilessen keuze uit privé- of groepsskilessen. Het grootste deel van de wintersporters kiest voor een groepsles. Dit is omdat een leraar speciaal voor jou alleen een flink prijskaartje heeft, en het dus voordeliger is om de kosten van de skilessen met je mede wintersporters te delen. Op die manier blijft de wintersportvakantie betaalbaar.

Skilessen voor kinderen

In bijna ieder wintersportgebied worden er skilessen aangeboden voor kinderen van alle leeftijdscategoriën. Zo kunnen de kleintjes al vroeg in de “pizza-punt” naar beneden met een skileraar of skilerares. In de middag is het bij sommige skischolen ook mogelijk om de kinderen met hun skiles-groepje te laten lunchen. Dan hoef je niet telkens op de tijd te letten als je zelf van je vakantie aan het genieten bent.

Lessen op je eigen niveau en in je eigen taal

Een skiles is ervoor bedoeld om jou beter te leren skiën. Voordat je gaat lessen wordt er naar je niveau gevraagd. Wees hier eerlijk over: het is veel leuker om bij wat gelijkgestemden in de groep te zitten dan bij mensen die een stuk beter zijn dan jij. Als je niet tevreden bent over het niveau van je groep dan kun je vragen om overgeplaatst te worden. Doe dit alleen als je zeker weet dat je niet bij deze groep wilt blijven.

De taal die een skileraar spreekt is van groot belang bij het leren skiën. Als je er niets van verstaat dan is het een stuk lastiger om de oefeningen goed te begrijpen. Tegenwoordig kun je op internet al een skiles reserveren. Vaak kun je dan ook een taal aangeven, dan weet je zeker dat het niet vol zit tegen de tijd dat je aankomt op je bestemming en kom je niet voor verassingen te staan.

De kosten van skilessen verschillen per skischool en skigebied. Het is lastig om alle skischolen met elkaar te vergelijken. De kosten zullen waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro zijn. Hiermee kun je 5 dagen lang oefenen met een leraar.

Indoor skiles in Zoetermeer, Landgraaf, Haarlem en Brabant

Als je in Nederland alvast wilt oefenen in de sneeuw, dan kun je naar een skihal gaan. Een skihal is een grote hal waar een skipiste in gebouwd is. De hal wordt koud gehouden door een geavanceerd koelsysteem, waardoor de sneeuw die met sneeuwmachines gemaakt is blijft liggen. De skihallen zijn meestal niet zo steil en daarom is het fijn om daar te skiles te hebben. Bijna alle skihallen bieden Nederlandstalige skiles aan. Op de pagina Skihallen kun je meer lezen over skihallen in Nederland en omstreken. Overigens zijn er ook indoor skihallen die geen grote skipiste hebben, maar een zogenaamde ski-rolbaan.

Vind een wintersport accommodatie!