Snowboarden leren is niet moeilijk, maar het gaat echt heel anders dan skiën. Het grootste verschil is dat je niet 2 maar 1 ‘ding’ onder je voeten hebt en dat je schuin staat. Om te gaan snowboarden komende winter is het dan ook belangrijk om goede techniek te leren. Dit kan door bijvoorbeeld snowboardlessen te nemen – privé of in groepsverband – of door het snowboarden te oefenen in een indoorskihal in Nederland. Ook heb je misschien specifieke snowboardkleding nodig, inclusief meer bescherming.
Alles over snowboarden leren
Op deze pagina kun je van alles lezen over het leren snowboarden. Vanaf het kiezen van het voorste been tot het maken van bochtjes en alle andere zaken op het gebied van de juiste houding en techniek. Daarnaast vertellen we ook het nodige over het nemen van snowboardlessen.
Welk been houd je vooraan met snowboarden?
De eerste stap die je moet zetten als je gaat leren snowboarden is de stap die bepaalt of je links- of rechtsvoor moet boarden. Om dit te testen is er een simpel trucje. Laat iemand achter je staan en vraag diegene jou op een willekeurig moment te duwen, zonder aankondiging. Het been die de eerste stap zet om te zorgen dat je niet voorover valt is het been dat vooraan moet staan op je snowboard. De meeste beginners snowboarden met hun linkerbeen vooraan. De reden hiervoor is dat het rechterbeen dan vooral het stuurwerk doet.
Van been veranderen
Welk been je het fijnst vooraan hebt staan kan veranderen nadat je een tijdje hebt gesnowboard. Twijfel daarom niet om met allebei de benen te proberen. Het is eenvoudig om de bindingen om te draaien. Dat is het enige dat je moet doen om het voorste been te veranderen. Als je niet weet hoe dat moet, vraag dan de verhuurder van het board om het te doen. Ook kun je een willekeurige snowboardwinkel inlopen, zij leggen het dan waarschijnlijk kostenloos uit en zetten voor jou het board om. Als je een keer hebt gezien hoe het moet dan kun je het zelf ook wel. Hiervoor heb je wel wat gereedschap nodig. De meeste snowboard-binding-merken gebruiken andere schroeven of bouten om de bindingen op het board te zetten. Kijk dus goed wat je nodig hebt voordat je aan je board begint te schroeven.
Neem snowboardles om het goed te leren
Het is belangrijk om de eerste paar keer dat je gaat snowboarden les te nemen. Het is bijna onmogelijk om jezelf te leren snowboarden, probeer dit ook zeker niet. Met een leraar of lerares kun je het in groepsvorm of privé leren. Privé les snowboarden is wel duurder. Dit komt door het feit dat de kosten van de leraar in een groepsles gedeeld worden. Bij privélessen betaal je de snowboardleraar helemaal zelf.
De eerste lessen
In de eerste paar snowboardlessen zul je vooral leren om te remmen en hoe je met 1 been aan je board controle kunt houden. Na een tijdje zul je de bochtjes gaan oefenen. Het is soms lastig om de bochten onder de knie te krijgen. Veel mensen kunnen een bocht goed, bijvoorbeeld de bocht naar links. Zij gaan dan steeds een klein stukje naar beneden, remmen, maken de bocht die zij onder de knie hebben en gaan vervolgens weer een stukje naar beneden zonder de andere bocht te maken. Dit moet je niet doen, want dan leer je het nooit. Het is belangrijk om allebei de bochten goed onder de knie te hebben bij het leren snowboarden.
Beschermbroekje, rugbeschermer en helm
Leren snowboarden vereist een hoop geduld en doorzettingsvermogen. Je zult zeker een paar keer vallen en je moet als snowboarder ook niet bang zijn om zo nu en dan een blauwe kont te krijgen. Snowboarders vallen namelijk vaak op hun kont. Als je er last van hebt kun je een speciaal snowboard-beschermingsbroekje kopen. Dit is een beschermende broek waar kussentjes in gemaakt zijn die je onder je skibroek draagt. De broek vangt de stoten op, dan heb je veel minder last van al dat vallen.
Naast een beschermende broek kun je bij het leren snowboarden ook een rugbeschermer dragen. Deze is niet zozeer voor het opvangen van kleine valletjes op je achterste. Een rugbeschermer beschermt je ruggegraat bij een harde val. Het is een soort exoskelet dat om je rug gedragen wordt, onder de skijas. Een rugbeschermer beschermt je wel maar kan soms in de weg zitten. De beschermer kan in combinatie met een jas ook erg warm worden, houd daar dus rekening mee! Het spreekt natuurlijk voor zich dat je tijdens het snowboarden ook een geschikte helm draagt. Ons hoofd is ons meest kwetsbare lichaamsdeel, hier moeten we extra zuinig op zijn.