7 Tips voor een optimale voorbereiding op aankomend seizoen

Ski's aan doen

Of je nu een beginnend of ervaren wintersporter bent, het begin van het wintersportseizoen is altijd een beetje spannend. Hoe bereid je je optimaal voor op je aanstaande wintersportvakantie? Hieronder zeven handige tips.

Fit worden

Skiën, snowboarden en langlaufen zijn allemaal intensieve, vermoeiende sporten waarbij een goede conditie zeker nodig is. Helemaal in de bergen, aangezien de ijle berglucht alles nét wat lastiger maakt. Af en toe hardlopen of extra vaak naar de sportschool gaan als voorbereiding kan dus zeker geen kwaad. Ook het doen van rek- en strekoefeningen is aan te raden om blessures te voorkomen. Je kunt hier en daar ook speciale ski-trainingen volgen.

Op tijd boeken

Je accommodatie is heel belangrijk. Het liefste zit je in een hotel, chalet of appartement dat dicht bij de piste ligt. Het probleem is, dat deze ideaal gelegen accommodaties al erg vroeg volgeboekt zijn. Wees er dus vroeg bij!

Materiaal controleren

Voordat je in de auto of bus stapt op wintersportreis, moet je zeker weten dat je al je materiaal in orde is. Immers, ben je genoodzaakt om bijvoorbeeld je skijack of skihelm ter plekke vervangen, dan kost dit je meestal de hoofdprijs. Loop daarom al je skimateriaal na: van je skistokken tot je skisokken.

Oefen je skitechniek

De eerste meters maken op de skipiste – na bijna 8 maanden niet geskied te hebben – is altijd even wennen. Dit kun je voorkomen door, voordat je gaat, eens of meerdere keren een indoor skihal te bezoeken. Ondanks het feit dat het buiten op de berg toch altijd anders is, is dit een goede manier om je skitechniek op peil te houden.

Reisverzekering regelen

Zonder speciale wintersportverzekering op wintersport gaan is zeker niet aan te raden. Een normale reisverzekering is namelijk niet genoeg. De prijzen voor zorg in het buitenland zijn namelijk hoger dan een standaard reisverzekering vergoedt. Door het afsluiten van een speciale wintersportverzekering weet je zeker dat je goed gedekt bent. Zo bespaar je jezelf een hoop geld als er onverhoopt toch wat gebeurt.

Plan de reis goed

Je kent het beeld wel: auto’s zo ver je kunt zien, allemaal met maar één doel: wintersport. Vooral tijdens de schoolvakanties is het op de Duitse snelwegen druk vanwege alle wintersporters op weg naar hun bestemming. Overweeg daarom buiten de schoolvakanties te gaan.

Maak de auto “wintersport-klaar”

Daarnaast is het ook van belang dat de auto helemaal wintersport-proof is. Winterbanden zijn een must en vaak zelfs een verplichting, evenals sneeuwkettingen. Check de bandenspanning, zorg dat de ruitenwisservloeistof is aangevuld (met antivries!) en dat het oliepeil in orde is. Neem spullen mee om een lading sneeuw van de auto te kunnen verwijderen en de auto uit te kunnen graven. Een paar dekens, voor het geval je onderweg strandt, kan ook geen kwaad. Vergeet ook de Autobahnvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland niet!

Vind een wintersport accommodatie!