Snowboarders: zó kun je blessures voorkomen

Snowboard sneeuw

Snowboarden wordt alsmaar populairder en dat is niet zonder reden. Snowboarden is gewoon ontzettend gaaf om te doen. Helaas gaan er wel wat gevaren gepaard met het snowboarden. De meest voorkomende blessure is het bezeren of breken van de pols. Voor je het weet raak je tijdens het boarden uit balans en probeer je jezelf in een reflex op te vangen met je armen of handen. Knak! Ook rugblessures en zelfs hersenletsel wil nog wel eens voorkomen. Hoe voorkom je deze blessures?

Altijd een helm op!

Er is één zaak die altijd voorop staat: het dragen van een geschikte helm. Helmen zijn letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Snowboarders raken veel te vaak onnodig geblesseerd doordat ze geen helm dragen. Je moet niet vergeten dat je soms met meer dan 50 kilometer per uur van de berg af raast. Ook als je heel goed hebt leren snowboarden kun je nog keihard onderuit gaan. Daarom is er geen discussie mogelijk. Altijd een helm op.

Zorg dat je fysiek fit bent

Gezonde gewrichten, spieren en botten maken je minder blessuregevoelig. Probeer daarom wat oefeningen in je workout op te nemen die je van pas komen tijdens het snowboarden. Denk hierbij niet alleen aan krachtoefeningen, maar ook aan zaken zoals stabiliteit, evenwicht en rekken en strekken.

Ken de pisteregels

Een piste zonder enige regels zou complete anarchie zijn. Op elke piste gelden 10 “verkeersregels”, met als doel de wintersport voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. Dit zijn:

  1. Houd rekening met anderen
  2. Zorg ervoor dat je je snelheid beheerst
  3. Kies een veilig spoor
  4. Wees voorzichtig met inhalen
  5. Kijk altijd goed uit bij oversteken en/of invoegen
  6. Omhoog klimmen mag alleen langs de zijkant van de piste
  7. Sta niet onnodig stil
  8. Houd je aan de verkeersborden
  9. Help mensen bij ongelukken
  10. Neem je legitimatiebewijs mee

Als het goed is staan deze regels ook op de borden bij de liften aangegeven, of op de kaart van het skigebied waar je bent. Toch kan het geen kwaad om deze 10 regels goed te onthouden.

Goede uitrusting en beschermingsmiddelen

Je kan nog wel zo fysiek fit zijn en je altijd aan de pisteregels houden, soms is vallen gewoon niet te voorkomen. Dan komt het aan op je “valtechniek” en je uitrusting. De belangrijkste uitrustingsstukken voor snowboarders zijn de helm, polsbeschermers, heup- en rugbeschermer en een veiligheidsriem. Heb je deze zaken in orde, dan is de kans op blessures al een stuk kleiner.

Vind een wintersport accommodatie!