5 tips voor een betaalbare wintersportvakantie

Kirchberg winter

De wintersportvakantie behoort tot één van de duurste type vakanties. Wie in het hoogseizoen op sneeuwvakantie gaat kan toch al gauw rekenen op een kostenpost van 1200-2000 euro per persoon. Alhoewel dit een enorm bedrag is blijken wintersporters het er toch voor over te hebben. Op sommige punten kun je best makkelijk een hoop geld besparen, daarom 5 simpele tips om de wintersportvakantie wat betaalbaarder te maken.

1. Bespaar op het skigebied en de accommodatie

De skivakantie begint met het kiezen van een skigebied en de accommodatie. Op beide valt een hoop geld te besparen. Populaire skigebieden in Tirol zijn in vergelijking met kleinere dorpen aan de grens van Oostenrijk een stuk duurder. De accommodatie en de skipas is op sommige plekken dan wel dubbel zo duur. Wie puur voor het skiën komt kan overwegen om naar een kleiner, onbekender dorp te gaan. Ook kun je enorm besparen op het type accommodatie. Wie een hotel op de grens van het skidorp boekt houdt een stuk meer geld over dan een wintersporter die een chalet boekt in het centrum.

2. Hoogseizoen of laagseizoen?

Een simpele manier om goedkoop op wintersport te gaan is om in plaats van het in het hoogseizoen, in het laagseizoen op wintersport te gaan. Het aanbod aan chalets en hotels is veel groter in het laagseizoen, waardoor de prijzen ook enorm dalen. Echter is dit vaak niet weggelegd voor mensen met kinderen.

3. Koop eigen skimateriaal

Skimateriaal huren is vrij prijzig. Een goede skiuitrusting, bestaande uit goede ski's, skistokken en skischoenen kosten al snel tussen de 150-200 euro. Wanneer je een fanatiek wintersporter bent loont het om je eigen skiuitrusting aan te schaffen. Zie het als een investering, gemiddeld is deze investering na 2-4 wintersportvakanties al terugverdiend.

4. Beschik je over de goedkoopste reisverzekering?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Beschik jij wel over de goedkoopste reisverzekering? Reisverzekeringen zijn over het algemeen vrij goedkoop, toch valt hier voor veel mensen nog winst te behalen. Een verzekering is niet iets wat je ieder jaar weer boekt en juist daardoor zou je bijna de kosten ervan vergeten. Een doorlopende reisverzekering is een abonnement wat je iedere maand weer betaald. Wanneer je 3 euro per maand goedkoper uit bent als je van verzekeraar wisselt, tikt dit na een aantal jaren toch lekker aan. Om de goedkoopste aanbieder te vinden kun je tegenwoordig heel gemakkelijk reisverzekering vergelijken.

5. Op vakantie met het vliegtuig, de trein, of gewoon de auto?

Je kunt op veel verschillende manieren je vakantiebestemming bereiken, maar wat is nu precies de goedkoopste optie? Via Mobilitybooker.com controleer je eenvoudig welke reismogelijkheden je hebt om bij je bestemming te komen. De meeste Nederlanders gaan met de auto op wintersport. Voor wie met meerdere personen op wintersport gaat is de auto de goedkoopste optie. Om met de auto van Nederland naar Oostenrijk te rijden ben je gemiddeld 300-400 euro kwijt aan benzine voor een retourtje. Dit komt dus neer op een prijs van 70-100 euro per persoon. De trein kost al snel 200 euro per persoon. De prijzen van een retourvlucht naar Oostenrijk fluctueren enorm. Hierbij speelt het seizoen een grote rol. In het laagseizoen is een ticket naar Oostenrijk goed betaalbaar (200 euro), terwijl dit in het hoogseizoen vaak toch echt te duur is voor veel wintersporters (400 euro).

De auto is natuurlijk de meest vrijblijvende manier van reizen en hierdoor mogelijk de beste optie voor de wintersportvakantie in het seizoen 2020-2021. Om de drukte bij autogarages en autospeciaalzaken voor te zijn is het verstandig om tijdig jouw auto te laten controleren op gebreken. De meest voorkomende gebreken zijn:

  • Bougies die niet meer werken door de lage temperaturen tijdens wintersportvakanties
  • Sneeuwkettingen die niet goed passen (test dit altijd uit thuis!)
  • Remschijven die versleten zijn, dit is erg gevaarlijk tijdens de afdaling van steile bergen.

Door dit tijdig te regelen kom je niet in lange wachtrijen terecht en kun je zonder extra grijze haren veilig genieten van jouw wintersportvakantie in 2021!

Vind een wintersport accommodatie!