Diefstal voorkomen tijdens wintersportvakantie?

Skirek ski's

Je zal het niet verwachten, maar diefstal komt steeds vaker voor in de Oostenrijkse Alpen. Zo blijkt er uit dit nieuwsartikel dat er wel 20% meer claims zijn ingediend in 2018 ten op zichten van het jaar ervoor. Gestolen skispullen kunnen een hoop zorgen met zich mee brengen en vooral als je er niet op voorbereid bent. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op eventuele diefstal.

1. Sluit een reisverzekering af met wintersportdekking

In tegenstelling met tot wat veel mensen denken verzekert een standaard reisverzekering geen eventuele diefstal van skispullen. Een ski-outfit wordt gezien als extra risico en hierdoor dient er een hogere vergoeding te worden betaald om dit te verzekeren, dit noemen we de ‘wintersportdekking’. Wintersporters gaan dus enkel goed verzekerd op reis met een reisverzekering met wintersportdekking.

De wintersportdekking vergoedt niet alleen de schade of diefstal van skispullen, maar is ook in het leven geroepen voor ongelukken tijdens het skiën of snowboarden. Wintersportvakanties brengen extra risico’s mee en de kans op een ongeluk is groter dan bijvoorbeeld een zonvakantie. Om jezelf te verzekeren tegen deze scenario’s is het ook belangrijk om bij de verzekeraar aan te geven dat extreme sporten (skiën en snowboarden) zal gaan uitoefenen. De premie van je verzekering zal omhoog gaan, maar je bent wel beschermd tegen eventuele ongelukken op de pistes.

2. Laat je geen tweede verzekering aanpraten bij het huren van ski’s

Wanneer je ski’s zult gaan huren bij de lokale sportwinkel dan zullen de medewerkers je vaak aanbieden om de gehuurde skispullen te verzekeren. In sommige gevallen betaal je deze verzekering zelfs terwijl je het niet door hebt. Echter is deze verzekering vaak overbodig en betaal je een dubbele verzekering. Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten met wintersportdekking dan ben je al verzekerd voor diefstal van skispullen. Let daarom goed op dat je geen extra verzekering afneemt bij het huren van je spullen, dit heeft enkel nut wanneer je geen wintersportdekking hebt afgesloten bij je verzekeraar.

3. Voorkomen is beter dan verzekeren

Een zijn een paar simpele tips die je kunnen helpen om de kans op diefstal van jouw skispullen te verkleinen. Zo is een simpele maatregelen om bijvoorbeeld tijdens de lunch jouw ski’s niet bij elkaar te zetten. Het stelen van één ski is natuurlijk niet aantrekkelijk, zorg daarom dat jouw ski’s nooit bij elkaar staan.

Ook is het mogelijk om jouw ski’s op slot te zetten. Dit kun je doen aan de hand van een speciaal skislot. Dit skislot kun je vastmaken aan jouw ski’s (of snowboard) en aan bijvoorbeeld een skirek. Niet alleen werkt dit preventief, ook is het bij veel verzekeraars een voorwaarde om gebruik te mogen maken van de verzekering. Worden jouw skispullen gestolen, dan moet je wel tenminste gebruik hebben gemaakt van een skislot.

Wat te doen als dan toch je ski uitrusting gestolen is?

Hoe voorzichtig je ook bent, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je skispullen gestolen worden. Wanneer dit is gebeurd ga dan zo snel mogelijk naar het lokale politiebureau om aangifte te doen van de diefstal. Wellicht zal je denken dat dit geen nut zal hebben, echter is dit wel belangrijk om te doen aangezien de verzekeraar dit eist. Nadat de aangifte gedaan is kun je contact opnemen met de verzekeraar. De verzekeraar zal vervolgens de claim ingang gaan zetten en de gedupeerde kan een nieuwe ski uitrusting gaan huren bij de plaatselijke sportwinkel.

Vind een wintersport accommodatie!