Nederland in lockdown: is het wintersportseizoen 2021 definitief afgeschreven?

wintersport

Slecht nieuws voor wintersportliefhebbers. Nederland is sinds 15 december 2020 in lockdown, net wanneer het wintersportseizoen voor veel mensen zou gaan beginnen klinkt steeds dringender het advies om niet meer het huis te verlaten als dit niet noodzakelijk is. Dit advies geldt tot zeker 19 januari 2021. Is het wintersportseizoen 2021 hiermee definitief afgeschreven? En wat is de huidige situatie in wintersportlanden zoals Oostenrijk, Frankrijk en Italië?

Duitsland, Italië en Frankrijk pleiten voor een ‘ski lockdown’

Duitsland, Italië en Frankrijk pleiten voor een volledige ski lockdown waarmee de pistes in 2020 definitief niet open zijn voor toeristen. Bondskanselier Merkel dringt zelfs aan op het sluiten van alle pistes in heel Europa. De uitspraak van Merkel wordt ondersteund door Frankrijk en Italië.

Skigebieden in Oostenrijk open maar vooralsnog worden toeristen geweerd

Oostenrijk heeft net een lockdown achter de rug, sinds 7 december zijn er dan ook versoepelingen doorgevoerd. Oostenrijk heeft aangekondigd dat vanaf 24 december de pistes weer open mogen, toeristen worden echter geweerd. Zo zullen restaurants en hotels niet open gaan.

Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel, maar wel weer een datum om in de gaten te houden. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz kunnen de skigebieden vanaf 7 januari 2021, afhankelijk van de cijfers, mogelijk weer opengaan voor toeristen. Voor vakantiegangers is het dus nog even het nieuwe reisadvies afwachten voor zij kunnen overwegen om een wintersportvakantie te boeken.

Zwitserland geeft de wintersporter hoop

Naast Oostenrijk heeft ook Zwitserland de handdoek nog niet in de ring gegooid. De pistes in Zwitserland zijn vooralsnog gewoon nog ‘open’. Zwitserland geeft aan goede maatregelen te hebben genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo dienen wintersporters een mondkapje op te hebben bij de skiliften en 1,5 meter afstand te houden, dit wordt duidelijk aangegeven met lijnen. Wie zich hier niet aanhoudt riskeert het verliezen van zijn of haar skipas.

Uit recente onderzoeken blijkt dat het opengaan van de pistes in Zwitserland nauwelijks heeft geleid tot extra besmettingen onder wintersporters.

Nederlandse wintersporters zullen de komende tijd dus voornamelijk hun hoop moeten vestigen op de landen Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden. Deze landen schrijven het wintersportseizoen 2021 zeker nog niet af, waar de landen Italië, Frankrijk en Duitsland een stuk pessimistischer gestemd zijn.

Vind een wintersport accommodatie!