6 Dingen die je maar beter kunt laten op wintersport

Bevroren skilift

Wintersport, wie houdt er nou niet van. Gezellig, actief en even heerlijk er tussen uit. Maar het is er vaak ook druk, op en rond de pistes. Volop gelegenheid voor gezelligheid dus. Maar er is ook genoeg gelegenheid om dingen fout te laten gaan. Om iedereen volop van zijn of haar wintersportvakantie te laten genieten geven we je hierbij een aantal handige tips.

Zonder sneeuwkettingen op pad

Talloze wintersporters denken dat alleen winterbanden of ‘all season’ banden genoeg zijn. Dat is in veel gevallen ook zo. Maar wat als er nu eindelijk wél eens veel sneeuw is gevallen? Ook in het dal? Of op die pasovergang op weg naar de wintersportbestemming? Voor je het weet ben jij degene die vooraan in de file staat omdat je niet verder kunt. Of nog erger: je glijdt van de weg af. Niet voor niets zijn sneeuwkettingen op veel routes in de winter gewoon verplicht. Ga dus nooit op pad zonder sneeuwkettingen.

Niet nadenken bij de skilift en stoeltjeslift

Hoe irritant is het als jij uit de stoeltjeslift wilt stappen, en de mensen voor jou staan daar nog te treuzelen? Juist! Denk dus goed na, en zorg dat jij het jouw medewintersporters niet nodeloos moeilijk maakt. Sluit netjes aan in de rijen, help elkaar desnoods een handje, probeer als groepje niet koste wat kost in de lift bij elkaar te blijven maar geef anderen ook gewoon de ruimte. Op die manier is één van onze grootste ergernissen, het gedoe bij de liften, toch een stuk beter te verdragen.

Van de hele piste gebruik maken

Het is allesbehalve normaal om zomaar over de hele piste heen te zwalken. Het is niet alleen  onverstandig en gevaarlijk, maar ook hoogst irritant voor skiërs die iets sneller zijn en jou op die manier alleen kunnen passeren door halsbrekende toeren uit te halen. Probeer dus altijd om ruimte over te laten zodat mensen je veilig kunnen passeren. Ben jij juist één van die snelle rakkers die iedereen in wil halen: houd je voldoende ruimte vrij zodat je de andere wintersporters niet de vouwen uit de broek skiet?

Midden op de piste foto’s gaan maken

Wil je onderweg een foto of filmpje maken? Of even uitrusten, of op iemand wachten? Besef dat als jij midden op de piste stil gaat staan, dat er skiërs met een snelheid van tientallen kilometers per uur op je af komen suizen. Midden op de piste stoppen kan daardoor levensgevaarlijk zijn. Als je even wilt stoppen, doe dat het liefst even aan de kant of op een rustige plek, en kijk goed uit voordat je gaat stoppen.

Ski’s niet in de rekken plaatsen

Tijdens het skiën moet je soms ook even wat uitrusten, en ook wat eten en drinken. Gelukkig zijn er bij de meeste skipistes voldoende skihutten, restaurants, bars en terrasjes om van een kop warme chocolademelk of Glühwein te genieten. Bij die gelegenheden staan ook rekken om je ski’s in te zetten. Gebruik die ook, en zet je ski’s niet in de sneeuw. Het is voor jouw medeskiërs hoogst irritant om de ski’s niet meer in de rekken te kunnen zetten omdat een paar malloten het nodig vonden om hun ski’s daar pal voor in de sneeuw te rammen. Bovendien is het voor jou soms ook irritant, want de kans is groot dat je ski’s uiteindelijk als dominostenen omvallen. Toch maar netjes in de rekken, die ski’s.

Overlast na de après-ski

Natuurlijk is après-ski één van de dingen die voor veel wintersporters niet mogen ontbreken tijdens de wintersportvakantie. Maar besef ook dat er net zo veel wintersporters zijn die als gezin op vakantie gaan en niet zo’n behoefte aan die drukte hebben. Die mensen liggen vaak al in bed als jij van de skibar weer terug naar je hotelkamer of appartement gaat. Respecteer hun nachtrust en zorg dat je dan geen overlast veroorzaakt.

Vind een wintersport accommodatie!