Wat houdt après-ski precies in?

Skirek ski's

De naam après-ski zegt het al, het zijn activiteiten die ná het skiën plaatsvinden. Net als dat je na een potje voetbal een ‘derde helft’ hebt, heb je na een intensief dagje skiën of snowboarden een ‘après-ski’. Alleen is après-ski meestal een wat groter feest met muziek, dansen, polonaise, meezingers enz.

Eigenlijk heeft het wel wat weg van een carnavalsfeest in de kroeg. De après-ski bar is dan meestal ingericht als een houten chalet. Vaak zie je ski’s aan de muur hangen en het personeel is regelmatig te vinden in Lederhosen. Dan is het ook nog een traditie dat men tijdens de après-ski de skikleding aan houdt.

Ontstaan van après-ski

Het is natuurlijk bekend dat de term après-ski uit het Frans komt en ‘na het skiën’ betekent. Vroeger verwees die term naar het verwisselen van de toch wat minder comfortabele skischoenen met de comfortabele snowboots. Dit gebeurde natuurlijk na een lekker dagje skiën in de buitenlucht. Dit verwisselen van schoenen ging steeds meer gepaard met sociale activiteiten en een drankje. Uiteindelijk groeide dit uit tot gezellig feesten met muziek en drank. Omdat après-ski direct na het skiën plaats vindt, is het een gewoonte geworden dat je tijdens de après-ski gewoon je skikleding aanhoudt.

Populaire après-ski landen

Tot nu toe is het populairste après-ski land Oostenrijk. Het is zelfs zo dat veel Nederlanders juist vanwege de après-ski mogelijkheden per se in Oostenrijk willen wintersporten. Het is hier dan ook een enorm feest. Er zijn in Oostenrijk zelfs bars waar Nederlandse artiesten optreden. De après-ski in Duitsland en Frankrijk lijkt wel wat op die van Oostenrijk maar het is toch net iets minder bruisend. Maar ook in Duitsland en Frankrijk is de après-ski heel gezellig. Ook in Duitse bars zie je wel eens Nederlandse artiesten optreden en in Frankrijk kun je naast het feesten in de bars ook op culinair gebied volop genieten. Waar het eten ook erg belangrijk is, is in Zwitserland en Italië. In Italië is het zelfs vaak zo dat de après-ski vooral uit uitgebreid eten bestaat. Uitbundige après-ski feesten zul je in Italië daarom niet zo snel aantreffen.

Muziek en drank

Natuurlijk zijn de belangrijkste ingrediënten van de après-ski drank en lekkere muziek. Wat er vooral veel gedronken wordt is bier en Flügel. Dat laatste zijn kleine flesjes energydrank, gemengd met wodka. Deze drank zit in een klein flesje met een afbeelding van een felgekleurd vogeltje erop.

Sommige bars gaan vaak al redelijk op tijd sluiten, maar als je toch nog even door wil gaan, zijn er in de skidorpjes altijd nog wel wat clubs die open zijn en waar je tot in de vroege uurtjes kunt door feesten.

Bier wordt tijdens de après-ski vaak per halve liter gedronken. Na al die drank is het natuurlijk nog wel de kunst om zonder ongelukken in je accommodatie terecht te komen. Vooral als je après-ski op de piste aan het vieren bent moet je naderhand nog wel eens een stukje skiën om in je appartement of hotel te komen.

Feestkleding

Zoals al eerder genoemd is het heel normaal om tijdens de après-ski je skikleren aan te houden. De helm wordt dan omgeruild voor een muts en alle kleding wordt dan iets losser gemaakt. Verder dossen de meeste mensen zich lekker gek uit. Ze zetten bijvoorbeeld een gekke bril op en hangen hun skibril om hun nek, alsof het een leuke ketting is. Zo verzinnen mensen soms de gekste dingen, maar dat maakt het feest er alleen maar leuker op.

Rustige après-ski

Vind je het allemaal maar niets, al dat gefeest met drank en die harde muziek? Dan kun je ook kiezen voor een gezellige en rustige après-ski. In sommige plaatsen kun je je heerlijk ontspannen in een wellness centrum met sauna’s, bubbelbaden en massages.

Dan zijn er in de wat grotere skiplaatsen bioscopen en theaters. Je kunt er dan ook een leuk film- en/of voorstellingsavondje van maken. Dan kun je natuurlijk ook nog een avondje heerlijk uit eten en als je met een groep bent, is het ook heel gezellig de avond samen met een drankje en een hapje in je accommodatie door te brengen.

Als je na zo’n rustig avondje lekker op tijd naar bed gaat en je staat de volgende ochtend weer op tijd op, heb je waarschijnlijk wel de hele piste bijna voor jezelf alleen. De echte feestbeesten zijn de vorige nacht zo laat naar bed zijn gegaan en hebben zoveel drank op dat zij de volgende ochtend nog lekker in hun bed liggen uit te slapen. Dan kun je heerlijk in alle rust een paar afdalingen maken. Ook niet verkeerd!

Vind een wintersport accommodatie!