Wintersport boeken voor 2021: vanaf wanneer is dit verstandig?

Stoeltjeslift skigebied

Het zijn onzekere tijden voor de reisbranche door het coronavirus. De boekingen liggen stil vanwege de gesloten grenzen, maar gelukkig komt de wereld langzamerhand beetje bij beetje weer in beweging. Hoewel veel mensen de zomervakantie in hun eigen land doorbrengen zullen skivakanties in 2021 naar verwachting wel weer mogelijk zijn in landen als Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Dit is een opluchting voor de diehard wintersporters onder ons. Veel mensen worstelen dan ook met de vraag: is dit het moment om je wintersport voor 2021 te boeken?

Hoe zit het met de huidige boekingen voor het seizoen 2020-2021?

Populaire skigebieden zoals Gerlos, Mayrhofen en Kirchberg zijn de afgelopen jaren in een rap tempo volgeboekt. Door het huidige coronavirus is dat dit jaar iets later op gang gekomen. Toch zijn veel wintersporters blijkbaar niet bang om hun chalet of hotel alvast te reserveren. Dit blijkt dan ook wel uit het aantal huisjes en chalets op websites als Booking en andere reiswebsites die al volgeboekt zitten, voornamelijk in het hoogseizoen.

Of dit het juiste moment is om te boeken is natuurlijk lastig te beantwoorden, wel blijkt het dat veel wintersporters genoeg vertrouwen hebben om hun skivakantie voor 2021 te boeken. Wanneer je dus in het hoogseizoen graag op wintersport zou willen gaan kun je dus niet te lang wachten voor je accommodatie in een van deze populaire gebieden.

In het laagseizoen is dit logischerwijs anders, in deze periode zijn er nog weinig hotels en chalets volgeboekt en hoef je dus geen haast te maken. Wat dit met de prijs zal doen is afhankelijk van de situatie in de periode dat je boekt. Wanneer eventuele vaccins dichterbij komen zullen wintersporters vermoedelijk massaal gaan boeken en dit kun je gaan merken in de prijzen.

Hoe beperk je het risico van kosten voor een vakantie die je niet kunt beleven?

Het zou natuurlijk een vervelend scenario zijn wanneer je je wintersportvakantie voor 2021 boekt, maar deze niet kunt beleven vanwege de huidige pandemie. Dit zou betekenen dat je jouw vakantie moet annuleren en eventueel met annuleringskosten kom te zitten, tenminste wanneer je jezelf hier niet tegen hebt ingedekt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit te beperken.

Wanneer jouw reisorganisatie de boeking annuleert

Wanneer jouw reisorganisatie de boeking moet annuleren vanwege een negatief reisadvies heb je recht op een vergoeding. Echter kunnen deze reisorganisatie deze vergoeding ook uitkeren in een voucher. Met deze voucher kun je op een later tijdstip de reis nog eens boeken. Wanneer de organisatie echter helemaal failliet zou gaan kan dit voor jou betekenen dat je reis geannuleerd wordt en je geen vergoeding krijgt.

Voor de consument bestaat dus het risico dat zij de nodige kosten moeten betalen wanneer de wintersportvakantie niet door zou kunnen gaan. Hierdoor pleitten reisorganisaties voor een noodfonds voor reizigers. Dit noodfonds zou ervoor moeten zorgen dat consumenten kosteloos kunnen blijven annuleren bij uitbraken van infectieziekten en reisorganisaties alle extra kosten kunnen dragen.

Wat kun je doen om het risico te beperken?

Annuleringsverzekeringen zullen niet werken bij dergelijke situaties als het coronavirus. Verzekeraars staan simpelweg in hun recht om klanten af te wijzen die hun reis kosteloos willen annuleren. Wat je wel kunt doen is je vakantie boeken bij een organisatie waar je niet vooruit hoeft te betalen én waar je met creditcard kunt betalen. Door met je creditcard te betalen is je betaling verzekerd en kun je bij het faillissement van een organisatie je geld gemakkelijk terugkrijgen.

We raden je aan de annuleringsvoorwaarden van jouw boeking goed te bekijken. Op Booking zijn er genoeg accommodaties die gratis annulering garanderen, wat natuurlijk erg fijn is in deze onzekere periode.

Vliegtickets, treintickets of met de auto?

Naast je accommodatie zul je mogelijk ook een treinticket of vliegtuigticket willen boeken. Ook hier kun je te maken krijgen met eventuele annuleringen. Wanneer dit het geval is heb je wederom recht op een tegemoetkoming. Dit kan in de vorm zijn van een omboeking of een voucher. Luchtvaartmaatschappijen en treinreismaatschappijen zijn dus niet verplicht op jouw geld terug te geven.

De auto is natuurlijk de meest vrijblijvende manier van reizen en hierdoor mogelijk de beste optie voor de wintersportvakantie in het seizoen 2020-2021. Om de drukte bij autogarages en autospeciaalzaken voor te zijn is het verstandig om tijdig jouw auto te laten controleren op gebreken. Auto-onderdelenexpert.nl vertelt ons dat de meest voorkomende gebreken zijn:

  • Bougies die niet meer werken door de lage temperaturen tijdens wintersportvakanties
  • Sneeuwkettingen die niet goed passen (test dit altijd uit thuis!)
  • Remschijven die versleten zijn, dit is erg gevaarlijk tijdens de afdaling van steile bergen.

Door dit tijdig te regelen kom je niet in lange wachtrijen terecht en kun je zonder extra grijze haren veilig genieten van jouw wintersportvakantie in 2021!

Vind een wintersport accommodatie!